2024. április 30. - Katalin, Kitti

A fokák tudása

A fókák képesek azonosítani egy csillagot az éjszakai égbolton, és ahhoz viszonyítani útjukat. A német rostocki egyetem kutatója, Guido Dehnhardt és európai csapata egy kísérlet segítségével első ízben bizonyította be, hogy a tengeri emlősök is képesek az
2008. augusztus 5. kedd 07:52 - Hírextra
A kísérletben két, fogságban élő hím fóka fölé vetítették egy éjszakai égbolt szimulációját, és hat rejtett infravörös kamerával követték mozgásukat.

"Először egy lézermutató segítségével ösztönöztük őket, hogy egy világosabb csillag felé ússzanak" - magyarázta a csapat egyik tagja, Bjorn Mauck, a dél-dániai egyetem munkatársa. Amikor már az állatok ráéreztek a csillag követésére, a kutatók elforgatták az égboltot. "Kis gyakorlás után az esetek száz százalékában helyes irányba úsztak a fókák" - tette hozzá.

A természetben a fókák táplálékszerző körútjai akár napokig is eltarthatnak, így gyakran találják magukat nyílt vízen, ahonnét nem látják a partot, amely alapján tájékozódhatnának. "Lehetséges, hogy a fókák alkonyatkor és pirkadatkor tanulják meg, hogyan helyezkednek el a csillagok a szárazföldhöz képest, amikor mindkettőt látják" - fejtegette Mauck.

Sokszor látni, hogy a fókák, oroszlánfókák és bálnák függőlegesen kiemelkednek a vízből, miközben a nyílt vízen úsznak. Ez a viselkedés, hasonlóan ahhoz, ahogy az ember tapossa a vizet, a kutatók szerint az állatok tájékozódását segítheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását