2024. április 29. - Péter

Lehet majd tudni

A dél-koreai alkotmánybíróság eltörölte csütörtökön azt a törvényi előírást, amelynek értelmében az orvos nem mondhatja meg a szülőknek a születendő kisbaba nemét.
2008. július 31. csütörtök 18:58 - Hírextra
A taláros testület azzal indokolta az 1987-ben - a demográfiai egyensúly megőrzése érdekében - bevezetett tilalom feloldását, hogy mára megszűnt a szülők részéről a fiúutód iránti elsöprő vágy és a születési statisztika Dél-Koreában már megközelíti a természetes - 100 lány:106 fiú - arányt.

A tilalom azt próbálta megakadályozni, hogy a szülők a terhesség megszakítása mellett döntsenek, ha megtudják, hogy az anya kislányt vár. A hagyományos családban a fiúgyerek számított a kívánatosnak, mint általában az ázsiai országokban. Egyébként Dél-Koreában az abortuszt is tiltja a törvény, de ezt igen sokan figyelmen kívül hagyták.

Csütörtöki határozatával a dél-koreai alkotmánybíróság csak részben szüntette meg a titoktartási előírást. A testület szóvivője ugyanis közölte: a döntés csak azt jelenti, hogy az orvosok a terhesség második felében elárulhatják a kisbaba nemét. Az első hónapokban ez a továbbiakban is tilos marad, az új törvény megszavazásáig pedig a jelenlegi szabályozás a mérvadó.

Az alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy a jövő év végéig a kifogásolt törvényt módosítania kell a parlamentnek - addig továbbra is titok marad, mi lesz a baba.

Így a közeljövőben megfoganó kis dél-koreaiak szülei sem fogják megtudni a bébi megszületése előtt, hogy fiú lesz vagy lány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását