2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Az underground kultúra mégegy halottja

A budapesti Benczúr Házat működtető alapítvány döntése értelmében megszűnt a Városliget közelében található kulturális központ - közölte Szilágyi Mária, a Benczúr Ház ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-vel.
2008. július 17. csütörtök 17:20 - Hírextra
A Benczúr Házban az utolsó rendezvényeket egy hete tartották: július 9-én és 10-én a kulturális központ fennmaradását támogató fesztivált rendeztek neves előadóművészek részvételével. A Benczúr Házat működtető alapítvány kuratóriuma kedden tartott ülésén döntött a bezárásról.

Szilágyi Mária elmondta, hogy a zeneiskola alapfokú oktatásban résztvevő hallgatói közül többen a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskolában folytatják tanulmányaikat, míg a szakközépiskolás hallgatók képzését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzervatórium vállalta el.
"Hogy mi lesz a tanárokkal, az megint egy más kérdés" - vetette fel az ügyvezető igazgató, hozzáfűzve, hogy a közművelődési szakemberek is utcára kerülnek, és - mint arra rámutatott - egyre több olyan kulturális menedzser van, aki megfelelő tapasztalat és kapcsolatrendszer birtokában sem tud elhelyezkedni.

A Benczúr Házban működő könyvtárról szólva megemlítette, hogy a Magyar Írószövetséggel közösen egy alapítványt hoznak létre, amely átveszi a könyvállományt.

Szilágyi Mária tájékoztatása szerint az érdemi munkát végzők, többek között a tanárok és a könyvtárosok felmondása augusztus végén lép hatályba, az alapítványi kötelezettségeket magában foglaló adminisztrációs munkát pedig november végéig kell befejezni.

Szilágyi Mária május végén beszélt a távirati irodának arról, hogy megszűnhet a Benczúr Ház, miután a Magyar Posta július 1-től nem támogatja a továbbiakban a közművelődési intézményt működtető alapítványt. Mint akkor azt megemlítette, a Benczúr Házat működtető Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány költségvetése évente megközelítőleg 230-240 millió forint, a Magyar Posta ezt az összeget eddig 60-70 millió forinttal egészítette ki. Ez olyan alaptőkét jelent, amellyel már lehet pályázni - hangsúlyozta.

Szász Katalin, a Magyar Posta kommunikációs igazgatója az MTI-nek májusban felidézte, hogy a Benczúr Házban működő Postai és Távközlési Művelődési Alapítványnak három alapítója volt: a Magyar Telekomnak és a Magyar Postának egyenként 47,5 százalék, míg az Antenna Hungáriának 5 százalék tulajdonrésze van. Az osztatlan közös tulajdonban lévő alapítvány fenntartását is ez a három társaság finanszírozta - tette hozzá. Megjegyezte azonban, hogy 2003-ban a Magyar Telekom, 2004-ben pedig az Antenna Hungária is megszüntette a támogatást. Akkor a Magyar Posta úgy döntött, egyedül is működteti az alapítványt.

A kommunikációs igazgató májusban azt mondta, hogy a posta 2008. július 1-től azért nem kíván anyagi eszközt fordítani a Benczúr Házban működő Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány működtetésére, mert az összeget inkább olyan kulturális célra szeretné költeni, melyből a postás-dolgozók jobban részesedhetnek.

A Benczúr Ház, amely a kilencvenes évek elején felújított Egyedi-palotában működött, főként zenei rendezvényeiről volt ismert, kiemelkedő fesztiválokat, tehetségkutató versenyeket, nyári szabadtéri koncertsorozatokat rendeztek, a fiatalok körében pedig nagyon népszerűek voltak a Benczúr klub élőzenés estjei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását