2024. május 2. - Zsigmond

II. Miklós lenyomta Sztálint

90 évvel azután, hogy a bolsevikok családjának tagjaival együtt kivégezték, II. Miklós, az utolsó orosz cár megelőzte Sztálint "a legnagyobb orosz államférfi" címéről döntő internetes szavazáson - bár a verseny szoros.
2008. július 15. kedd 19:50 - Hírextra
A harmadik helyen meglehetősen messze lemaradva Lenin áll, annak a szovjethatalomnak a megalapítója, amely annak idején kivégeztette II. Miklóst.
Az állami tulajdonban lévő Rosszija tévéállomás által rendezett szavazás a BBC 2005-ös, a legnagyobb brit államférfi megnevezésére szervezett játékának orosz változata - a brit "vetélkedő" nyertese különben Winston Churchill volt, aki a II. világháborúban győzelemre vezette Nagy-Britanniát. Egy hasonló amerikai szavazáson 2005-ben az egy évvel korábban elhunyt Ronald Reagan elnök volt a befutó.
Kedden II. Miklós a 2,4 millió szavazat közül a nevére leadott 267 ezer vokssal az élen állt, mögötte 263 ezerrel Sztálin következett - azoknak az általa szervezett véres tisztogatásoknak ellenére, amelyekben honfitársainak milliói pusztultak el. Nemrég még ő vezetett, de a cári kivégzés évfordulójának közeledtével a monarchisták támogatása erősödött.
Az interneten több szavazatot is le lehet adni ugyanarra a személyre, ez is befolyásolja az eredményt. A 12 legnépszerűbb között szerepel Nagy Péter cár (az 5. helyen), Nagy Katalin (7.), Borisz Jelcin (11.) és Rettenetes Iván (12.)
A rendkívül népszerű Vlagyimir Putyin miniszterelnökre, a korábbi államfőre nem lehet szavazni, mert élő személy. Mindazonáltal szerepe lehetett Sztálin jelöltségének népszerűségében azzal, hogy büszkeséget sugallt a szovjet időszak történelmi öröksége iránt: kiemelte Sztálin szerepét az erős állam megteremtésében és elsiklott véres módszerei felett.
Azok az oroszok, akik belefáradtak a monarchisták és a kommunisták örökösei közötti virtuális történelmi vitába, voksaikkal felsorakozhatnak az interneten jelenleg 4. helyen álló Vlagyimir Viszockij, a közszeretetnek örvendő, 1980-ban meghalt népszerű énekes és színész mögött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását