2024. május 2. - Zsigmond

Orosz olajstop Csehországnak

Csehország legnagyobb olajfinomítója az állam stratégiai olajtartalékához nyúl, és alternatív vezetéken szerez nyersanyagot, hogy pótolja az oroszok által szállított kőolaj mennyiségének csökkentését.
2008. július 13. vasárnap 12:45 - Hírextra
Csehország legnagyobb olajfinomítója az állam stratégiai olajtartalékához nyúl, és alternatív vezetéken szerez nyersanyagot, hogy pótolja az oroszok által szállított kőolaj mennyiségének váratlan és drasztikus csökkentését. A szombati cseh sajtó közlése szerint az orosz fél minden előzetes figyelmeztetés nélkül közölte Prágával, hogy a júliusi 500 ezer tonna helyett mindössze 300 ezer tonna kőolajat exportál Csehországba a Druzsba (Barátság) vezetéken.

Cseh illetékesek már pénteken bejelentették, hogy majdnem felére esik vissza az oroszok által szállított kőolaj mennyisége. Az Unipetrol cseh olajfinomító részletesebb magyarázat nélkül annyit közölt, hogy az orosz fél szervezési-technikai problémái húzódnak a háttérben. Ivan Ottis, az Unipetrol igazgatóságának tagja közleményben tudatta, hogy az állami tartalékokból pótolják a kieső olajat, valamint több nyersanyagot importálnak a Németországot és Csehországot (Ingolstadt-Kralupy-Litvínov) összekötő kőolajvezetéken (IKL) keresztül. Közölte, hogy a termelésben nincsenek fennakadások, nem lesz üzemanyaghiány, és az árak sem fognak emelkedni a történtek miatt.

Az Oroszországból induló Druzsba két ágán keresztül Fehéroroszországba, Lengyelországba, Ukrajnába, Németországba, Szlovákiába, Magyarországra és Csehországba érkezik kőolaj. Václav Bartuska, a cseh kormány energiabiztonsági ügyekkel foglalkozó megbízottja pénteken közölte, hogy az orosz "tecnikai" problémák nem érintik Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot. A szombati cseh sajtó és elemzők attól tartanak, hogy Oroszország a politikai nyomásgyakorlás eszközeként vetette be az olajszállítás csökkentését. Csehország és az Egyesült Államok ugyanis kedden írta alá az - Oroszország által élesen bírált és elutasított - átfogó amerikai rakétaelhárító rakétarendszer radarállomásának csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést. Az EU- és NATO-tag Csehország azonban gyorsan cáfolta azokat a spekulációkat, amelyek szerint politikai okok keresendők az olajszállítás visszaesése mögött.

A 10,4 milliós lakost számláló Csehország stratégiai olajtartaléka 95 napra elegendő. A Druzsbán keresztül évente mintegy ötmillió tonna kőolajat importál az ország, az IKL-vezetéken keresztül pedig hárommilliót. A csehek 1996 óta kapnak nyugati irányból kőolajat az IKL-vezetéken, amivel csökkent függésük az orosz kőolajtól.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását