2024. május 2. - Zsigmond

Az áfacsökkentési javaslat most még jobb

A küszöbönálló drámai áremelkedések tovább növelik a Fidesz és a KDNP távhődíj áfacsökkentési javaslatának jelentőségét, amelynek elfogadása esetén a távfűtéses lakásban élő családok évente 36 ezer forintot takaríthatnának meg
2008. július 4. péntek 14:16 - Hírextra
László Tamás szerint ha a kormány továbbra sem képes "pártpolitikai presztízsszempontok" helyett az emberek érdekeit képviselni, annak drámai következményei lesznek.

Kiemelte, hogy ősszel újabb gázáremelés várható, amelyik a 11. lesz 2002 óta, 2009 elején és nyarán pedig újabbak következnek. Úgy vélte, dupla annyit fizetünk a gázért, mint 2003-ban és jövő ilyenkorra másfélszeresére nő a családok gázszámlája.

Mint elhangzott, Magyarországon 640 ezer lakást fűtenek távhővel, ami mintegy 1,6 millió embert érint. A fideszes parlamenti képviselő szerint a lakótelepeket a biztosan bekövetkező drágulás lehetetlen helyzetbe fogja hozni, hiszen az itt élők jellemzően alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek és még az átlagosnál is kiszolgáltatottabbak.

Kitért arra, hogy a lakótelepeken elsősorban a magányos nyugdíjasokat és a csonka családokat érinti a távhőszolgáltatások díja, ezért rendkívül gyors és hatásos intézkedésre van szükség. Szólt arról is, hogy a bérlakásban élők 25-30 százaléka olyan rezsidíj-tartozást halmozott fel, ami miatt a kilakoltatás fenyegeti őket.

László Tamás közölte: vannak közép- és hosszú távú megoldások, amilyen például a lakások hőszigetelése vagy a fűtésmérés, de a probléma most hozza lehetetlen helyzetbe az embereket.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a pénzügyminiszter szerint nem megoldás az áfacsökkentés, mert az áremelkedések miatt ez a kedvezmény el is veszne, az ellenzéki képviselő azt mondta, ha áfacsökkentés nem lenne, még többe kerülne mindez. Ez egy azonnali segítséget jelentene - hangsúlyozta.

A növekvő energiaárakra utalva László Tamás emlékeztetett arra, hogy 2000-ben 25 dolláros hordónkénti olajárhoz kötötte az Orbán-kormány, mikor avatkozik be azonnal az energiaárak mérséklésébe. Hozzáfűzte: időközben 146,69 dollárba kerül egy hordó olaj, a jelenleg 1.000 köbméterre eső földgáz ára pedig év végére 400-ról 500 dollárra fog emelkedni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását