2024. május 25. - Orbán

Amerikai atlétikai válogató: ezren az olimpiáért

Több mint ezer atléta áll rajthoz a péntektől jövő vasárnapig tartó amerikai atlétikai bajnokságon, mely egyben olimpiai válogató is a tengerentúli versenyzők számára.
2008. június 27. péntek 07:12 - Hírextra
A tét óriási, hiszen a pekingi szerepléshez - az olimpiai A szint esetén - az első háromban kell végezni, márpedig a számok nagy részében erősebb a mezőny, mint egy világbajnokságon vagy olimpián.

A nyári játékokra a válogatón keresztül vezet az út, vagyis a legjobbak számára sincs kibúvó, az elmúlt időszakban kiemelkedően szerepelt atlétáknak is ott kell lenniük Eugene-ben, hogy biztosítsák csapattagságukat.

A sztárok számára ez elvben nem jelenthet gondot, de bármi előfordulhat. Elég csak a tavalyi válogatóra gondolni, amelyen a 2006-os év atlétanője, Sanya Richards igazi számában, 400 m-en nagy meglepetésre csak a negyedik lett, így hiába tartották korábban az oszakai világbajnokság egyértelmű esélyesének, az egyéni versenyt csak a lelátóról nézhette végig.

A borítékolható meglepetések dacára azért vannak atléták, akikről szinte elképzelhetetlen, hogy bukjanak. Ilyen például éppen Richards is, aki idén nem követte el tavalyi hibáját, amikor későn utazott vissza Európából és nem tudott megfelelően átállni a 400-as döntő napjáig. Tyson Gay, a férfi 100 és a 200 méter világbajnoka szintén toronymagas favorit, mint ahogy Allsyon Felix is az női 200-on. Utóbbi 100-on is nagyon meggyőző volt az utóbbi időben, de a nők klasszikus sprintszámában rendkívül sűrű a mezőny, így ott sokkal könnyebben le lehet szorulni a dobogóról. Férfi 400-on az utóbbi négy év egyeduralkodója, Jeremy Wariner idén kikapott ugyan egyszer LeShawn Merritt-től, ám fiatal honfitársán kívül sem hazájában, sem máshol a világban nincs olyan futó, aki megszoríthatná.

A sprintszámokhoz hasonlóan szinte minden szakágban magas színvonalú, kiélezett harc várható, érdemes lesz figyelni például a férfi súlylökésre, a férfi rúdugrásra, vagy a férfi távolugrásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását