2024. május 6. - Ivett, Frida

Portrékiállítás a Ludwig Múzeumban

Az ismeretlen járókelőkről készített, nagyított portréfotóival világszerte ismertté vált Braco Dimitrijevic bosnyák származású képzőművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők péntektől a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban Budapesten. Az inté
2008. június 19. csütörtök 12:13 - Hírextra
Piringer Patricia, a Ludwig Múzeum sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a kiállításhoz kapcsolódva Braco Dimitrijevic egy helyi járókelőről készült fotót helyez el a Magyar Nemzeti Galéria homlokzatán. A szarajevói születésű francia művész az 1970-es években vált híressé Ismeretlen járókelők című sorozatával: hatalmas méretűre nagyított, ismeretlen emberekről készített, emeletnyi magas portréfotói feltűntek már a düsseldorfi állami könyvtár épületén, a londoni emeletes buszok hátoldalán, a velencei Canal Grande felett vagy a párizsi Pompidou Központ falain is.

A szeptember 14-ig megtekinthető budapesti kiállításon a művész installációit, festményeit, fotódokumentációit, portréfotóit mutatják be. A sajtóreferens közlése szerint Braco Dimitrijevic a Dunára reflektál a tárlaton szereplő 6 méteres csónakjával, de az életműből válogatott anyagban sok a fotódokumentáció azokról az alkotásairól, amelyek helyhez kötöttek.
A hatvan éves szarajevói születésű művész Párizsban és Zágrábban él; a hatvanas évek végén szakított a festészet hagyományos kereteivel, s kivonult a közterekre: "a Louvre a műtermem, az utca a múzeumom" - fogalmazott. 1968-ban készült első véletlen műve az úttestre szórt szobrászgipsz autók által felvert porfelhőjéből; később tejeszacskót helyezett az aszfaltra, a szétkenődő nyomokat pedig alá is íratta a sofőrrel, így született meg a Kresimir Klika festménye című alkotás.

Az 1970-es évek közepétől a művész Triptychos Post Historicus című installációinak sorozatát is megvalósítja múzeumi környezetben, ahol egy-egy kiemelkedő értékű műalkotást használati tárgyakkal, valamint természetes elemekkel egészít ki. Így Mondrianhoz elektromos gitárt és banánt társított, Malevicshez biciklit és narancsot, Leonardóhoz tyúktojást és rókacsapdát. A Kultúrtájak című legújabb sorozatában már élő vadállatokat, tigrist, fekete párducot engedett össze klasszikus alkotásokkal.

Transmonuments című sorozatában a hagyományos emlékműveket figurázta ki: márványtáblákat helyezett el különböző városi helyszíneken a következő felirattal: "Ez egy történelmi jelentőségű hely lehetne". Utcát keresztelt el egy ismeretlenről, egy találomra kiválasztott járókelő születésnapjának dísztáblát emelt, Leonardo portréja mellé pedig megmintázta egy másik véletlenszerűen kiválasztott személy arcmását.

A Múzeumok éjszakáján, szombaton beszélgetést rendeznek Braco Dimitrijevic részvételével a Művészetek Palotájában, majd az érdeklődők megtekinthetnek a művészről egy 90 perces dokumentumfilmet is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását