2024. május 4. - Mónika, Flórián

Lilla nem akar a földön járni

Az egész album, egy meseszerű és romantikus koncepcióra épül, ahol a popzene és a klasszikus zene ötvöződik. Vajon miért pont most került sor az új lemezre? Egy korábbi interjúnkban pedig az is elhangzott, hogy meglehet, a Napoleon Boulevard egy albummal
2008. június 18. szerda 10:59 - Zelenij Linda
Vincze Lilla első nagy sikere 1986-ban volt, amikor az Interpop fesztiválon a Kérlek ne félj című dalt énekelte. Énekesnői pályafutása is innen indult. Majd a Napoleon Boulevarddal beindult a karrierje, mely négy évig tartó sikerszériát eredményezett. Ezután egy ideig a Rock színház tagjaként lépett fel, ahol még nagyobb népszerűségre tett szert. Majd 1991-ben a zenekar feloszlása után Mámor című albummal tért vissza, amit a Két hold című nagylemez követett, amihez egy izgalmas regény is készült. Az énekesnőt elsősorban a Júlia, nem akar a földön járni, és a Legyetek jók, ha tudtok című dal révén ismerjük.

Majdnem 10 éves kihagyás után 2008. június 9.-én került piacra a Napoleon Boulevard énekesnőjének Vincze Lillának az új varázslatos albuma. Az új anyaga igazán különlegesre és izgalmasra sikeredett, ami szinte minden korosztály élvezhet. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Vincze Lillát.

Az utolsó albuma 1999-ben jelent meg, mit fogalkozott az elmúlt 9 évben?

A „crossover” stílusnak már 1991 óta van egy útkeresése, a Mámor lemezemen már elhangzott ilyen feldolgozás. Bár akkor még egy kicsit korainak tűnt. Így a továbbiakban szólókarrieremben folytattam, hiszen élő koncertjeimen, kamarazenében és a fellépéseimen is folyamatosan énekeltem. 1999-ben Titanic válogatás album apropója az volt, hogy többek között imádjuk a filmeket és a társművészeteket is.

2000-ben pedig volt egy olyan nagykoncert a Tháliában, ahol az összes zenémet - egészen a Napoleon Buolevard korszakától, saját dalaimon át - eljátszhattam, amit a párom szervezett meg.
Négy évvel ezelőtt pedig a kamarazenéléssel is próbálkoztunk, mely nagy siker lett, amiért nagyon hálás vagyok. Azóta járjuk a templomokat, kastélyokat ezekkel a műsorokkal. És jöttek a visszajelzések, hogy az elhangzott dalokat mikor lehet hallani, mikor lesz cd.

Elsősorban énekesnőnek tartom magam, semmint színésznőnek (bár számos sikerdarabban szerepelt, a szerk.), hiszen remek színésznőink vannak.

Mivel tanár végzetsgem van a tanítás is nagyon fontos az életemben. Immár 8 éve oktatok a Mély Kék Zeneszalon zeneiskolámban. Fontos, hogy milyen példát és hitet tudok adni a diákjaimnak, hiszen ők a jövő. Az is lényeges, hogy belülről felkészüljenek, mert enélkül hiába ügyesek és tehetségesek.

Mi a legújabb lemez koncepciója? Mit takar a „crossover”?
 
A lényeg az volt, hogy igazi világzenei cd legyen, hogy tényleg crossover legyen. Ilyen lemezem még nem volt, ami ennyire sokszínű, sok nyelvű - a kultúrákon átívelő. Benne van minden, amit képzelek a zenélésről. Idealista és romantikus is vagyok, így az album kinézete is barokkos, kicsit ötvözve a mai világgal.

Ezen az albumon 13 dal van, amikkel egyfajta metszetet próbáltunk adni. A lemezen klasszikus előadók műveit is feldolgoztuk, így olaszul, franciául is énekelek az albumon, de természetesen saját dalok szerepelnek rajta.

Szeretném bemutatni, hogy másképpen is lehet az operát értelmezni. Vannak merész kísérletek és újítások is, mert a célom, hogy a modern és naprakész a zene kompromisszum mentesen létezhessen együtt. természetesen ez nem működhet társak nélkül, igazi csapat munka eredménye ez az album is. Ezen túlmenően minden összefügg egymással: a zene, a ruha, a fotók és a klip is. Ez így együtt egy kerek egész alkotás. Ahogy már említettem szeretek templomokban fellépni, így az „Angyalnak madárnak” című számból készült videóklip is egy templomban játszódik, ahogy a koncertek is ehhez kötődnek.

Van kedvence dala az albumon?

Az egyik legkedvesebb egy magyar-indiai dal, ami olyan mintha egy párbeszéd lenne a világ két különböző pontjáról. Az egyik részét hindi nyelven énekelem és rá válaszolok magyarul.

Van még valamilyen érdekessége az új lemeznek?

A lemez második felében öt dal, kamarazenekari, ami azt jelenti, hogy úgy van felvéve, mint egy koncert, és van még egy Napoleon Boulevard feldolgozás is a „Fogd meg a kezem”.

Van vagy lesz lemezbemutató turné?

Folyamatosan járunk koncertezni, ami egyfajta lemezbemutató is. A következő június 28.-án lesz Érden a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében. Ez a helyszín különösen kedves számomra, mert nagyon illik a lemezen szereplő zenei világhoz.

Egy március környékén készült riportunkban a Napoleon Boulevard férfi tagjai megemlítették, hogy nem tartják kizártnak, hogy az idén kijön még valamilyen zenei anyag. Megkeresték már ezzel?

Igen, ez igaz. Erdész Róbertékkel folyamatosan dolgozunk ezen az anyagon, remélhetőleg ebben az évben megjelenik. Tehát egy lemez mindenképpen várható még. Remélhetőleg a kettő majd erősíti egymást, hiszen a Napoleon Boulevard egy örök, szép emlék marad számomra, amit mindig ápolni kell. De az ember nemcsak az emlékeiből él, mindig tovább kell egy kicsit nézni. A zenélés lényege, hogy amíg az ember tud változni, tud újítani, amíg lelkesedik és hisz, addig működik és ez Angyalnak, madárnak a megújulásról szól.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását