2024. május 9. - Gergely

Klórgáz szivárgott Bátán

Klórgáz szivárgott a levegőbe a Tolna megyei Bátán hétfőn, a veszélyeztetett embereket kitelepítették, ki kellett üríteni egy óvodát is. Ha nagy koncentrációban lélegezik be a klórgázt, perceken belül bekövetkezhet a fulladásos halál - mondta Páldi Anna,
2008. június 16. hétfő 13:53 - Hírextra

Klórgáz nagy koncentrációban történő belégzésekor a gége záróizmai és a hörgők izmai azonnal súlyos görcsbe rándulnak - ismertette Páldi Anna.

Mint rámutatott, a tünetek a belélegzett klórgáz koncentrációjától függnek. Enyhe esetben köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés jelentkezik. Súlyosabb esetekben az első lélegzetvételnél a gége záróizmának görcse, görcsös köhögés, nehézlégzés, könnyezés mellett mellkasi fájdalom léphet fel, melyet órák múlva tüdővizenyő követ.

A gázmérgezésre jellemző, hogy a mérgező anyag a légutakon keresztül jut be a szervezetbe, és az alsó légutak végén található léghólyagocskák vékony falán keresztül igen gyorsan bekerül a vérbe - tájékoztatott.

A mérgező gázok a tüdőszövetekben tüdővizenyőt okoznak, ezáltal csökkentik a légzőfelület, nehezítik vagy lehetetlenné teszik az oxigén vérbe jutását.

Az elsősegélynyújtónak a mérgezettet ki kell szabadítania a gáztérből, szabad levegőre kell vinnie, és fontos a szem, a szájüreg és az orr tiszta vízzel történő kiöblítése. A klórgáz szúrós szagú, az orr, a száj, a kötőhártya és a légutak nyálkahártyáját erősen izgatja, ám egyúttal illékony, nyílt térben a hatása gyorsan alábbhagy - folytatta.

Páldi Anna elmondta, azt is hogy mivel a vizet klórral tisztítják Magyarországon, jogszabály határozza meg - éppen a tragédiák megelőzéséért -, mennyi szabad és kötött klórt tartalmazhat a víz akár az uszodákban, akár a vízvezetékekben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását