2024. május 10. - Ármin, Pálma

A koraszülöttek ellátása megfelelő

Biztonságos a koraszülött ellátás hazánkban. A tárca álláspontja az, hogy a Fidesz állításával szemben a koraszülött ellátásnak mind a kapacitása, mind a finanszírozási feltételei megfelelőek.
2008. június 11. szerda 19:30 - Hírextra
Pesti Imre fideszes képviselő állításával szemben, a teljesítményvolumen-korlát (TVK) nem jelent akadályt. A koraszülött ellátás ugyanis a gyermekellátás keretében a védett TVK körébe tartozik, amely csak erre az ellátásra fordítható. Amennyiben az intézmény felhasználja a védett keretet, köteles belső átcsoportosítást végrehajtani a kihasználatlan általános TVK-ja terhére. Ilyen módon a védett TVK-val rendelkező területek betegei nem maradhatnak ellátás nélkül. Az OEP által utalt finanszírozás felhasználásáról az intézmények vezetése önállóan dönt.

Nem igaz az ágyszám szűkítésre vonatkozó állítás sem, hiszen a koraszülött ellátásra (PIC) szánt helyek száma 2006 óta mindössze kilenc ággyal csökkent – azaz 459 ágyról 448 ágyra. (A Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának 2008. év első felévében az ágykihasználtsága a 82 százalékot sem érte el!)

Az egy ágyra jutó finanszírozás 25%-kal nőtt, ilyen módon 2008-ban a koraszülött ellátásra fordítható összeg jelentősen nőtt.

A fentiek alapján nem igaz, hogy a finanszírozás szigorúbb korlátot jelent. Abszurdnak tartjuk azt a feltételezést is, hogy az ellátást bárhol a dolgozók bérének terhére fizessék.



2008. június 11. EüM Sajtóiroda


Kiadó: Egészségügyi Minisztérium
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását