2024. május 9. - Gergely

Valódi tudásbázis az esélyegyenlőségért

Európai hálózatot hívott életre az Európai Bizottság a politikai és gazdasági döntéshozatalban résztvevő nőknek.
2008. június 2. hétfő 18:14 - Hírextra

A hálózat célja, hogy a már létező, a döntéshozatali pozíciókban lévő nők helyzetével foglalkozó európai szintű szervezeteket összefogja, megkönnyítse az információ- és tapasztalatcserét, és, hogy ezáltal egyfajta európai szinergiát valósítsanak meg a hálózatok, az érintett felek és legfőképpen a döntéshozók között.

A hálózat első találkozójára 2008. június 2-án került sor, Brüsszelben, ahol az ötlet kezdeményezői dr. Gurmai Zita, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának szocialista alelnöke, Vladimir Spidla a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős, Margot Wallström és Dalia Grybauskaite biztosok is részt vettek. A hálózat elnöke, Belinda Pyke, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségért, a diszkrimináció elleni fellépésért, és a civil társadalomért felelős igazgatóság vezetője lett.

Gurmai Zita nyitóbeszédében elmondta, hogy a hálózat, amely már a "Nemek közötti egyenlőségről szóló útiterv 2006-2010-nek" célkitűzései között is szerepelt, azért fontos kezdeményezés, mivel Európa lakosságának 52 százalékát nők teszik ki, és a diplomások 60 százaléka is a "gyengébbik nem" képviselője, mégis a munkaerőpiacon, a vezető pozíciókban betöltött arányuk meg sem közelíti ezeket a mutatókat. Csatlakozott továbbá Margot Wallström biztos asszony Le Monde című napilapban megjelent írásához, amelyben felvetette, hogy az öt európai uniós csúcspozícióból legalább kettőt nőnek kellene betöltenie.

"A Bizottság által életre hívott új hálózat egy igazi tudásbázist nyújt, és nagyban hozzájárul a valódi esélyegyenlőség megvalósításához" - jelentette ki.

 Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását