2024. május 2. - Zsigmond

Szőrös, és karma is van

A Harvard biológusa egy bizarr, szőrös békát írtak le, melynek macskaszerűen kitolható karmai vannak. A Trichobatrachus robustus saját csontjait töri össze, annak érdekében, hogy létrehozza karmait, melyek a béka ujjbegyein keresztül jelennek meg, talán a
2008. május 28. szerda 16:12 - Hírextra
David Blackburn és csapata a Harvard Egyetem Összehasonlító Zoológiai Múzeumától úgy hiszik, a hátborzongató viselkedés egyfajta védekezési mechanizmus.

A kutatók szerint vannak olyan szalamandrák, melyek bordáikat kényszerítik át bőrükön, hogy azok így szükség esetén egyfajta védelmező tüskéket képezzenek, ám a békánál látott mechanizmushoz még hasonlót sem láttak soha. A jellegzetesség az Astylosternus nemzetséghez tartozó tizenegy fajból kilencnél megtalálható. A fajok nagy része Kamerunban él.

"Néhány másik békafajnak csontos tüskéi vannak, melyek csuklójukból türemkednek ki, ám azon fajoknál úgy tűnik, a csontok a bőrön keresztül nőnek, nem pedig átszúrják azt, amikor védelemre van szükség" - mondja Blackburn.

Nyugalmi helyzetben, a T. robustus karmai - melyek csak a hátulsó lábakon találhatóak meg - egy kötőszöveti csomó belsejében találhatóak. Kis darab kollagén alkot kötést a karom éles hegye és a béka ujjának csúcsán lévő, apró csontdarab között. A karom másik vége izomhoz kapcsolódik. Blackburn és csapata úgy hiszi, amikor az állatot támadás éri, a béka összehúzza ezen izmot, mely a karmot lefelé húzza. Az éles hegy ekkor letörik a csontcsúcsról és átvágja az ujjbegyet, ezzel az alsó oldalon bukkan elő.

A végeredmény úgy néz ki, mint egy macskakarom, ám a törés és a vágás mechanizmusa nagyon más és egyedülálló a gerincesek között. Szintén egyedülálló azon tény is, hogy a karom csak csont és nincsen külső keratinburka, mint a többi fajta karomnak. Mivel Blackburn csak elpusztult egyedeket tanulmányozott, így elmondása szerint nem tudja, mi történik, amikor karom visszahúzódik, illetve az hogyan is húzódik vissza. Úgy tűnik ugyanis, nincs izom, mely visszahúzza a karmot, így a csapat úgy hiszi, az passzív módon csúszik vissza az ujjbegybe, amikor az izom elernyed.

"Lévén kétéltű, nem lenne meglepő, hogy a seb némely része begyógyulna, és a szövet regenerálódna" - mondja a kutató.

A faj hímjei - melyek körülbelül 11 centiméteresre nőnek meg - emellett hosszú, hajszerű, bőrből és artériákból álló szálakat növesztenek a szaporodási időszakban. A kutatók úgy hiszik, a "szőrök" lehetővé teszik, hogy a békák több oxigént vegyenek fel bőrükön keresztül, miközben ivadékaikat gondozzák.

Kamerunban a békákat megsütik és megeszik. A vadászok hosszú lándzsákat és machetéket alklmaznak a békák levadászására, hogy elkerüljék a komolyabb sérüléseket.

Ian Stephen herpetológus szerint az eredmények érdekesek. "Néhány békafaj tüskéket növeszt hüvelykujján a szaporodási időszakban, ám ez teljesen más. Számomra azt jelzi, hogy komolyabb kutatásokra van szükség a kétéltűek terén, különösen a tömeges kihalás veszélyének fényében".

A macskákéhoz hasonló karmokkal rendelkező békákat először George Boulenger belga zoológus írta le 1900-ban Francia-Kongóban
Forrás: hirado.hu/New Scientist/Livescience
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását