2024. április 29. - Péter

Jogvédők a törvénymódosítás ellen

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete hétvégi közgyűlésén a szerzői jogi törvény módosításának tervezetével kapcsolatos nyilatkozatott fogadott el, amelyben felháborodását fejezi ki a közös jogkezelő szervezetek monopóliumának tervezett megszüntetése miatt.
2008. május 26. hétfő 13:39 - Hírextra
A Magyar Zeneszerzők Egyesülete mély aggodalommal és felháborodással fogadta a szerzői jogi törvény módosításának tervezetét, amely megszüntetné a közös jogkezelő szervezetek monopóliumát - szól a nyilatkozat, amelyet Hollós Máté, az egyesület elnöke juttatott el hétfőn az MTI-nek.

Mint azt a dokumentumban a szervezet tagjai leszögezik, a hasonló utat választó országok példája egyértelműen bebizonyította, hogy a monopólium megszűnése fellazította a jogdíjfizetés - ma amúgy is egyre nehezebben biztosítható - rendjét és fegyelmét, a hazai és külföldi szerzőket és előadókat jogos járandóságaiktól fosztotta meg. "A törvénymódosítás kezdeményezői demagóg módon az Európai Unióra hivatkoznak, jóllehet az unió szabályzataiban ilyen elvárás sehol sem fogalmazódik meg" - hangsúlyozzák.

A Magyar Zeneszerzők Egyesületének tagjai úgy vélik: a törvénymódosítás veszélyt jelentene a közös jogkezelő szervezetek kulturális és szociális támogatási alapjainak képzésére is. Ezzel a törvénykezés bizonyos külföldi üzleti körök érdekeit szolgálná a magyar szerzőtársadalom rovására, amely szándékkal eddig az Artisjus szívósan és sikeresen szállt szembe.

Helytelenítik azt is, hogy a kulturális minisztérium ki akar vonulni a szerzői jogok ellenőrzéséből, holott a védett szellemi termékek egyértelműen a kultúra fogalomkörébe tartoznak.

Tiltakoznak az ellen, hogy a korábbi gyakorlattal szakítva sem a Magyar Zeneszerzők Egyesületét, sem más, a jogosultakat tömörítő művészeti szervezetet nem vont be a törvényelőkészítő konzultáció körébe a jogalkotó Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Az egyesület tagjai kérik a kormányt, hogy a jóvátehetetlen hibák elkerülése céljából a törvénytervezetet bocsássa szélesebb körű konzultációra.

A Magyar Zenei Tanács - a zenei élet legnagyobb ernyőszervezete - közgyűlése május 16-án azonos szellemű és hangvételű nyilatkozatot tett közzé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását