2024. május 5. - Györgyi

Kulturális törvénymódosítás

Az MSZP-s képviselők és az SZDSZ-es Pető Iván bizottsági elnök támogatásával, a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők ellenében általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot a
2008. május 13. kedd 14:38 - Hírextra
A módosítási indítványról a bizottság érdemi vita nélkül szavazott. A törvénymódosításra az indoklás szerint az Alkotmánybíróság tavalyi döntése miatt van szükség, "elsősorban a köztársasági elnök kitüntetés-adományozási jogkörének gyakorlásával összefüggő eljárási kérdések rendezése szükséges" - olvasható a javaslat indoklásában.

A javaslat elfogadásával megszűnne a mulasztásos alkotmánysértés, valamint egyértelműbbé válna a kitüntetések alapításának és adományozásának szabályozása. Az előterjesztés szerint "mindez biztosítja, hogy elkerülhetők legyenek az adományozási eljárás szereplői között a szabályozás hiányosságaiból fakadó ellentétek."

A törvényjavaslat szerint a kitüntetési előterjesztést ezentúl az átadás időpontja előtt legalább 45 nappal korábban kell megtenni. A köztársasági elnök az előterjesztés megérkezésétől számított 15 napon belül dönt annak aláírásáról, és döntését – megtagadás esetén indokolással együtt – közli a miniszterelnökkel vagy az illetékes miniszterrel. Az indoklás szerint: "az így kialakított határidő-feltételek (...) megfelelően biztosíthatják az (...) elnöki döntések megalapozott meghozatalát".

Az államfő döntésének megkönnyítése érdekében a törvényjavaslat elrendelné, hogy az elnöknek "a döntéshez szükséges részletességgel be kell mutatni a jelölt személy életútját, valamint a kitüntetés alapjául szolgáló érdemeket, továbbá tájékoztatást kell adni arról, hogy a jelölt előzetesen nyilatkozott a kitüntetés elfogadásáról."

A javaslat melléklete új elemként rögzítené, hogy nem lehet javasolni olyan személy kitüntetését, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek.

A javaslat rendezné a kitüntetések visszavonásának feltételeit is, kimondva: "hogy a Magyar Köztársasági Érdemrendet, a Magyar Köztársasági Érdemkeresztet, valamint a Nagy Imre Érdemrendet vissza kell vonni attól, aki arra érdemtelenné vált (...) ez esetben is ugyanazok a szempontok irányadók, mint amelyeket az adományozás során kell figyelembe venni."

A módosítás révén szabályoznák az elismerések alapításának feltételrendszerét is: a javaslat szerint az arra feljogosított szervek és személyek akkor adományozhatnának elismerést, ha annak alapítását és feltételeit a Hivatalos Értesítőben közzétették, illetve jogalkotó szerv esetében ezt rendeletben kihirdették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását