2024. május 3. - Tímea, Irma

Világhírű vendégünk lesz

Vadim Repin, a világhírű orosz hegedűművész lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első vendége a következő évadban: szeptemberben Beethoven D-dúr hegedűversenyét szólaltatják meg együtt.
2008. május 7. szerda 15:28 - Hírextra

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. 2008/2009-es szezonjának eseményeiről tartott szerdai budapesti tájékoztatón Kovács Géza főigazgató beszámolt arról, hogy a Nemzeti Énekkar rövidesen Itáliában vendégszerepel, Stravinsky Odipus Rex című operájában működnek közre. Az énekegyüttes a zenekarral együtt meghívást kapott Gran Canariára, a 25. évfordulóját ünneplő tenerifei zenei fesztiválon lépnek fel.

Az Európa szívében című programjuk is folytatódik, jövő májusban a Cseh Filharmonikusokat várják Budapestre, Zdenek Macal vezényletével Martinu- és Mahler-műveket szólaltatnak meg.
A Nemzeti Filharmonikusok több kortárs magyar szerző művét is bemutatták, így Orbán György kompozícióját, a következő szezonban pedig Dukay Barnabás és Szokolay Sándor új darabját tűzik műsorra. Rendkívüli érdeklődésre tarthat számot Andrew Lloyd Webber édesapja halálára írt Requiemjének előadása. Hangszeres vendégként meghívták a finn Olli Mustonen zongoraművész-karmestert, vendég dirigensként pedig például Gilbert Vargát és Sakari Oramot.
A főigazgató az együttes helyzetéről elmondta: támogatásuk idén sem éri el összegben a hat évvel ezelőttit. A néhány éve költségvetési intézményből kht.-vá alakított zenei szervezet 2009. január elsejétől ismét költségvetési intézmény lesz, erről kaptak értesítést - tette hozzá.

Kocsis Zoltán főzeneigazató beszámolt arról, hogy a Bartók Új Sorozat, amelynek kutatási és felvételi munkálatai már két esztendeje folynak, továbbra is a Nemzeti Filharmonikusok mindennapjainak egyik fontos része. Az eddig megjelent CD-k számos nemzetközi elismerést szereztek, ezzel is igazolták a vállalkozás helyességét.

Még ebben az évben két újabb korong megjelenése várható, az egyikre a két zenekari szvit, a másikra a Zene húros-, ütőhangszerekre és cselesztára, valamint a Divertimento kerülne. Kocsis Zoltán a sorozat befejezését 2015-re teszi, a Bartók szerzői jogok lejártakor egy teljes, a ki nem adott műveket is tartalmazó széria lát napvilágot.

Az idén 85 éves együttesről könyv is megjelent Hang-szálak címmel. Kovács Géza megemlített egy másik évfordulót is: 50 esztendeje adnak a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában hangversenyeket, idén nemcsak Beethoven, hanem Haydn, Mozart művei is elhangzanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását