2024. május 3. - Tímea, Irma

Kerékpárral a vonaton - az EU-biztos válaszolt

Közeleg a nyári szezon, egyre többen vennék elő kerékpárjaikat túrára és szállítanák vonaton, de a vasúttársaságok országonként különbözőképp engedélyezik, vagy korlátozzák a bicikli szállítását. Jacques Barrot nyilatkozott a részletekről.
2008. május 7. szerda 20:08 - Hírextra
Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő írásban kérdezte az Európai Bizottságot, hogy miként kívánnak érvényt szerezni annak a tavaly életbe lépett jogszabálynak, miszerint "a vasúttársaságok az utasok számára lehetőséget biztosítanak kerékpárok szállítására, ha ez nem érinti hátrányosan az adott vasúti szolgáltatást, és ha azt a járművek szabályzata megengedi.".

Jacques Barrot uniós közlekedési biztos válaszában leszögezte, hogy a vasúttársaságok feladata a kerékpár szállítás feltételeinek kialakítása. A biztos kiemelte továbbá, hogy az idén életbe lépett jogszabály értelmében meg kell indokolniuk minden olyan esetet, amikor megtagadják a kerékpárok szállítását. Hegyi Gyula reményét fejezte ki, hogy Magyarországon nem fog akadályokba ütközni az új infrastruktúra kiépítése, és hamarosan minden hazai vonaton lehetőség lesz kerékpár szállítására, segítve a tiszta autómentes közlekedést. A magyar képviselő szeretné, ha a hazai Intercity-vonalakon is lehetőség nyílna a kerékpár szállítására.

Ami a kerékpárutak fejlesztését illeti, Hegyi Gyula kérdésére az Európai Bizottság azt a tájékoztatást adta, hogy a kerékpárutak az Európai Regionális Fejlesztési Alap vagy a Civitas Plus Program keretében bizonyos feltételek mellett jogosultak lehetnek támogatásra.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását