2024. május 3. - Tímea, Irma

Szex és önismeret

A helyes önismeret a lelki egyensúly fontos kelléke. Ám az önértékelés pontatlansága nemcsak a társadalmi érintkezésben, hanem az illető szexuális életében is komoly zavarok forrása lehet, sőt szexuális abnormitásokhoz vezethet.
2008. május 6. kedd 09:36 - Hírextra
Az önértékelés alapja az önismeret és a reális énkép. Ebben szerepe van a társadalomban elfoglalt tényleges hely felismerésének csakúgy, mint a másokkal való összehasonlításnak. A valós énkép megkönnyíti az egyénnek a társadalomban való beilleszkedését és szerepének betöltését. Aki magát túlértékeli, elbizakodottá válik, lebecsül másokat. Az ilyen ember nehezen tud kapcsolatokat teremteni. E negatívum az egyén magánéletében, intim zónáiban is nyomon követhető.

Az önértékelésben gyakran vannak zavarok. Az egyik, amikor valaki lebecsüli önmagát. A kisebbségi érzésektől gyötört ember a közösségben, gyakorta bizonytalankodik, határozatlan. Az is megesik, hogy durvasággal, erőszakossággal igyekszik leplezni a kisebbségi érzéseit. A másik véglet, amikor az ember túlértékeli magát, elbizakodottá válik, az ilyen ember nehezen tud kapcsolatokat teremteni. A hibás önértékelés tévutakra vezet, nemcsak a mindennapi életben, munkában, hanem a szerelmi kapcsolatokban, akár a szexualitásban is.

A szexuális élet sikereiben és kudarcaiban ugyanis fontos szerepe van az önértékelésnek is. Az önértékelés tévedései gyakran vezetnek az ember intim szférájának, így nemi életének zavaraihoz.
Az intimterület határait koronként, társadalmanként máshol húzták meg és húzzák meg napjainkban is. A Magna Mater, a Nagy Istennő, a mitológiában és a természeti vallásokban a mágikus szertartások közepette a nemi szervek megmutatását igényelte.

A nyilvános szex-partik új keletűek a polgárság történetében. Napjainkra a társadalmi előítéletek változtak, alakultak és igazodtak az érdeknek és érdeklődésnek megfelelően az intim szférában. Korunkban - egyfelől még hagyományosan - a nyilvánosság messzemenő kizárását igénylik, másfelől, főképp üzleti céloktól vezérelve, sokan a mind szélesebb nyilvánosságot engedik meg maguknak, nemcsak szavakban, hanem szexuális cselekményeikben is.

A szexuálpszichológia e jelenségben az ösztönfejlődés és önértékelés zavarait tárta fel. A funkciózavarok a képességek csökkenésével járnak, vagy perverzióhoz vezetnek. A kutatók kilencféle szexuális elhajlást állapítottak meg, ezek kialakulását már a XIX. század első szexuális kutatói is a gyermekkori traumákra, a megoldatlan érzelmi konfliktusokra, s önértékelési hibákra vezetik vissza. Közülük kettőt - az exhibicionizmust és a voyeurizmust - érdemes részletesebben is taglalni.

Az exhibicionista pszichés értelemben kritikátlanul és gátlástalanul kitárulkozik idegenek előtt, saját intimitásáról bárkinek beszámol. Mások számára ez zavaró és kínos. Az ilyen viselkedés voltaképpen a normális szexualitást pótló, helyettesítő abnormális magatartás. Az illető abban leli örömét, ha nemi szervét mutogathatja, ez nyújt neki szexuális kielégülést. Elsősorban férfiaknál fordul elő, de megesik időskorú szenilitásban szenvedőknél is.

A voyeurizmus a francia voyeur (voájőr) szóból ered, ami szó szerint nézőt jelent. Ezt nevezi a köznép kukkolásnak: az illető rendszeresen meglesi mások szerelmi életét, a látvány kelt benene nemi izgalmat, és így jutel a kielégülésig.

 Az ilyen beállítottságú emberek rendszerint szintén önértékelési zavarokban szenvedő férfiak; valójában félénk, gátlásos egyének, akik képtelenek arra, hogy testileg kiszolgáltassák magukat a partnernek.

A normálistól eltérő szexuális beállítódás kényszeres jellegű és az egészséges szexualitást helyettesítő pótcselekvés. Különösen olyanoknál fordul elő, akikben ellentétes késztetések vannak: a szégyenkezés és a felduzzadt szexuális igény, a félénkség és a fokozott becsvágy.

Manapság az erotikus, szexuális tartalmú közbeszéddel, a napisajtóban is fellelhető képekkel, sőt: pornográfiával túltelítettség korában élünk, ami előidézhet pszichoszomatikus - közöttük a példaként felsorolt - szexuális problémákat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását