2024. május 11. - Ferenc

Minisztériumok felsorolása

Az Országgyűlés hétfői ülésén sürgős tárgyalásba vette a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénymódosítási javaslatot. A parlament 186 igen szavazattal, 127 ellenszavazattal és 2 tartózkodással döntött így.
2008. április 28. hétfő 20:42 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn új kormányszerkezetet és hét új minisztert jelentett be és közölte azt is, hogy az átalakítások két-három hét múlva, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása után lépnek hatályba. A módosítást azért tárgyalja sürgősen az Országgyűlés, hogy minél hamarabb létrejöhessen a kormányátalakítás.

A törvényjavaslat indoklása szerint a minisztériumi szerkezet olyan módon alakul át, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új minisztérium jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium.

A törvényjavaslat meghatározza, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közlekedési, energiapolitikai, bányászati, elektronikus hírközlési és postaügyekkel foglalkozik.
A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a gazdaságpolitikáért, az iparügyekért, a kereskedelemért, a külgazdaságért, a területfejlesztésért és területrendezésért, a településfejlesztésért és településrendezésért, az építésügyért és a fejlesztéspolitikáért lesz felelős.

Az Önkormányzati Minisztérium a helyi önkormányzatokért, a sportpolitikáért, a katasztrófák elleni védekezésért, a köziratok kezelésének szakmai irányításáért, a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért, a turizmusért, a választójogi és népszavazási szabályozásért, a választások és népszavazások lebonyolításáért és a közigazgatás-szervezésért lesz felelős.

A kutatás-fejlesztés és technológiai innováció, valamint a tudománypolitika tárca nélküli miniszter hatáskörébe fog tartozni.

A törvényjavaslat emellett a hatékonyabb kormányzati munkavégzés elősegítése érdekében lehetővé teszi, hogy egy minisztériumban két államtitkár működhessen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását