2024. május 2. - Zsigmond

Többmilliós kárt okoztak

Sokmilliós kárt okoztak azok a tolvajok, akik az elmúlt napokban már több telephelyről is nagy mennyiségű növényvédőszert loptak Fejér megyében - értesült a HavariaPress.
2008. április 23. szerda 06:50 - Hírextra

A rendőrség arra számít, hogy a mezőgazdasági munkák idénye közeledtével tovább is növekedhet a hasonló bűncselekmények száma a térségben. Ezek a gombaölők és gyomirtó vegyszerek ugyanis rendkívül drágák, viszont igen gyakran települések szélén, alig őrzött ingatlanon tárolják a gazdák, így a bűnözők számára csekély a lebukás veszélye.

A rendőrség óvatosságra inti a gazdálkodókat, különös tekintettel arra, hogy illetéktelen kezekben ezek a mérgek akár súlyos egészségromlást is okozhatnak, illetve potenciális veszélyt jelentenek az élővilágra. Az elmúlt két hétben Fejér megyében megszaporodtak az olyan jellegű bűncselekmények, ahol az elkövetők több millió forint értékű növényvédő-szert zsákmányoltak egy-egy alkalommal. Április 12-re virradóra egy sárkeresztúri lakos tett bejelentést ilyen bűncselekményről, az elkövetők a több tíz liternyi vegyszer mellett egy fűnyírót és több motoros fűrészt is elvittek. Április 17-én Baracsról jeleztek hasonló lopást, a sértett kára közel kétmillió forint volt.

E hét hétfőn pedig Cecén történt ugyanilyen betörés, a helyszínről több mint három mázsa vegyszer tűnt el, közel kétmilliós értékben. Ugyanezen a reggelen még egy pusztaszabolcsi vegyszerraktárat is feltörtek, ezt azonban a tettesek üresen találták. A legfrissebb hasonló bűncselekményre ma reggel derült fény: Kisláng külterületéről egymilliós értékben loptak el különféle veszélyességi fokú vegyszereket. Nemcsak a növényvédő szer, de a takarmány, illetve a vetőmag is kelendő ebben az időszakban. Abán egy családi ház melléképületéből többek között három zsák kukoricát is elvittek, de még ennél is nagyobb kár ért egy soponyai tanyagazdát, akitől 15 zsák csávázott kukorica vetőmagot loptak el. A hibrid kukorica előállítására szolgáló speciális, Pioneer "apa" vetőmagot sem megenni, sem állati takarmányozásra nem lehet használni, ugyanakkor elvetni sem érdemes, mert abból csak a többit beporzó hímvirágú növények kelnek ki; a gazda kára viszont 800 ezer forintra rúg.

A rendőrség a fentiek miatt azt javasolja a gazdáknak, hogy a vásárlástól egészen a felhasználásig tegyenek minden tőlük telhetőt a raktározás biztonságáért, gondoskodjanak a termékek őrzéséről, esetlegesen rövidítsék le a raktározási időt. Kérik azt is, hogy akinek bizonytalan eredetű növényvédő-szert kínáltak fel, vagy tudomással bír olyan személyről, aki vásárolt ily módon, jelezze a rendőrkapitányságok 107-es, 112-es segélyhívószámain.

De ugyanígy várják azok jelentkezését is, akik az elkövető(k) személyére vonatkozóan bírnak értékelhető információval. Hasznos lehet a rendőrség számára az is, ha valaki gyanúsan mozgó, vagy idegen rendszámú jármű mozgását jelzi. Az eltulajdonított termékek nagy részének birtoklása és kezelése engedélyhez kötött, csak vizsgázott szakemberek tudják a környezet károsítása nélkül az optimális felhasználást garantálni. Illetéktelen kezekben ezek a mérgek akár egészségromlást is okozhatnak és potenciális veszélyt jelentenek az élővilágra, vizek, rétek állat és növényvilágára.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását