2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nincs mese

Nincs idő arra, hogy a rossz adótörvényeket toldozza-foltozza az Országgyűlés: az adórendszer átfogó átalakítására van szükség - jelentette ki az MDF elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. április 15. kedd 14:20 - Hírextra

Dávid Ibolya beszámolt arról, hogy pártja elkészítette adórefom-programjának első változatát, a Nemzeti Adószabadság Programot, amely szavai szerint összhangban van a konvergenciaprogrammal, nem növeli a költségvetés hiányát, ugyanakkor két százalékpontos GDP-növekedést hoz.

Mint kiemelte, az MDF programja négy pillére épül: az egyszeri adóamnesztiára, az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó és a háromkulcsos áfa bevezetésére, valamint az örökösödési adó eltörlésére.

Dávid Ibolya az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadóról szólva hangsúlyozta: az MDF szerint ez leginkább a magyar középosztálynak kedvez majd. Mint mondta, az egykulcsos adó méltányos, mert támogatja a több munkát és elismeri az azért járó több jövedelmet.

Az egykulcsos adórendszerben a magasabb jövedelműek értelemszerűen több adót fizetnek, azonban az egykulcsos adó nem egyenlő az azonos összegű adóval - fejtette ki Dávid Ibolya. Kitért arra is, hogy ezzel egy időben az MDF eltörölné a különböző szja-kedvezményeket, és megszüntetné a minimálbér adómentességét.

Annak érdekében, hogy a legszegényebbeket ne érje hátrányosan az új rendszer, az MDF létrehozna egy úgynevezett "virtuális nulla kulcsot", ami havi hatvanezer forintig adómentességet biztosítana mindenkinek, és 18 százalékos adót csak az e feletti jövedelmek után vonnának.

Az MDF elnöke hangsúlyozta: az adóamnesztia egy új társadalmi közmegegyezés alapját jelentheti.
Az adóamnesztia egyszeri és megismételhetetlen aktus, amelynek nulladik lépése az lenne, hogy a kormánynak azonnali hatállyal fel kellene függesztenie a további vagyonosodási vizsgálatokat, és a folyamatban lévőknél is megkapná az adózó az önrevízió jogát - közölte. Az ellenzéki párt elképzelései szerint 2008. október elseje és 2009. február 20-a között minden magánszemélynek és vállalkozásnak lehetősége lenne, hogy a múltban eltitkolt jövedelmei után tíz százalékos adót fizessen be, és ezáltal legalizálja azokat.

Az MDF javaslata alapján 2009. február 20-a után komoly következményekkel járna az adócsalás, többek közt azzal, hogy az adócsalókat megfosztanák szavazati joguktól. A párt szerint az adóamnesztiából minimálisan elvárt bevétel 75 milliárd forint lenne.

Dávid Ibolya szólt arról is, hogy a programban szerepel a háromkulcsos áfarendszer bevezetése. Ennek lényege, hogy az általános adókulcs 25 százalék, a kedvezményes adókulcs, amely az alapvető élelmiszereket és a gyógyturizmust érintené, 12 százalék lenne, és megmaradna az öt százalékos szuperkedvezményes adókulcs is. Ezzel párhuzamosan a program javasolja az egészségügyi hozzájárulás (eho) megszüntetését, és a munkaadói egészségügyi járulék hét százalékpontos csökkentését is.

Az ellenzéki képviselő közölte: a Nemzeti Adószabadság Program negyedik pontja az örökösödési adó eltörlése.

Az MDF úgy számol, hogy a program összesen 815 milliárd forint pluszbevételt hozna.
A program legfontosabb nemzeti célja a méltányos közteherviselés megteremtése, a középosztály megerősítése, és a szegénységből való felemelkedés lehetőségének biztosítása - jelentette ki Dávid Ibolya.

Újságírói kérdésre válaszolva az MDF elnöke közölte: nem hisz a kisebbségi kormányzásban. Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e támogatni egy szocialista kisebbségi kormányt, azt mondta, az MDF konstruktív ellenzéki párt, a saját programja megvalósulásában érdekelt, de egy kisebbségi kormány, vagy MSZP-SZDSZ koalíció fenntartásában nem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását