2024. május 4. - Mónika, Flórián

Reszkető kéz

Az alattomos Parkinson-kór évekig tünetmentesen fejlődik a szervezetben. Kevés szó esik arról, hogy április 11-én nem csupán a költészetet ünnepeljük. Egy nagyon komoly betegség, a Parkinson-kór világnapja is erre a dátumra esik. Még mindig nem tudunk ele
2008. április 14. hétfő 07:10 - Hírextra
– A betegség tulajdonképpen egy mozgászavar, amely nagyrészt az idősebb korosztályt érinti. Míg a 60 évesek egy ezreléke szenved Parkinson-kórban, addig a 80 éveseknél ez az arány már két ezrelék – tudta meg a Netbulvár Dr. Fazekas Andrástól, a Delta Parkinson Egyesület elnökétől.

A kór tünetei jellegzetesek. A beteg sokkal lassabban tudja elvégezni az addig rutinnak számító napi teendőket, például az evést vagy az öltözést. A legjellegzetesebb azonban az állandó, úgynevezett nyugalmi remegés, amely lényegesen rontja a finommozgásos tevékenységeket is.

– A Parkinson-kórt nem lehet megelőzni. Évtizedek alatt, tünetmentesen fejlődik ki ez az alattomos betegség. A depresszió már utalhat rá, ugyanis a kórban szenvedők 40 százalékánál együttesen fordul elő a két betegség. Már a tünetmentes időszakban megindul az idegsejtek pusztulása.

A Delta Parkinson Egyesület rendkívül fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre. E célból háromnapos rendezvényt szerveztek, melynek egyik állomása a Fővárosi Állat- és Növénykertben lesz.

– A betegek egy-egy virágot ültetnek majd el az állatkertben azért, hogy szemléltessék a Parkinson-kórral vívott küzdelmüket. A növény elültetéséhez szükséges finom mozdulatok számukra óriási nehézséget jelentenek, mégis megpróbálják, mert bizonyítani akarnak.

Az egyesület egy pályázatot is meghirdetett Fogom a kezed címmel, amelyre Parkinson-kórosok nevezhettek képzőművészeti alkotásokkal. A betegséggel kapcsolatos kutatások egyébként még ma is folynak. Tavaly például orvosi Nobel-díj született a kór legújabb kezelési eredményei kapcsán.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását