2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fontos a korai felismerés

A Parkinson-kór korai felismerésének, valamint az abban szenvedők támogatásának fontosságára hívták fel a figyelmet e betegséggel foglalkozó orvosok és szakmai szervezetek képviselői szombaton Pécsett, a Parkinson betegek világnapja alkalmából tartott tan
2008. április 12. szombat 19:46 - Hírextra

A Parkinson-kór nem gyógyítható, de különböző terápiákkal, gyógyszerekkel, műtétekkel tünetileg kezelhető. Különösen akkor, ha viszonylag korán felismerik. Ebben nagy a szerepe a családnak, hiszen ha a beteget szerető, figyelmes, gondoskodó hozzátartozók veszik körül, nagyobb az esély rá, hogy előbb jut el háziorvosához vagy neurológushoz - mondta a pécsi neurológiai klinika tanársegéde a Delta Parkinson Egyesület rendezvényének szünetében újságíróknak.

Aschermann Zsuzsa úgy vélte: kiemelten fontos lenne, hogy a társadalom is kellően segítőkész, empatikus, befogadó legyen a Parkinson betegségben szenvedők iránt.

A betegeket támogatni kell abban, hogy lehetőség szerint megpróbáljanak teljes életet élni, és ne érezzék, hogy szégyellniük kellene magukat, vagy hogy kellemetlen társaságba menniük - mondta.

A Parkinson-kór világnapját, 1997 óta James Parkinson angol orvos és természettudós születésnapján, április 11-én tartják. Ő volt az, aki 1817-ben elsőként írta le hat emberen a kór klinikai tünetegyüttesét.

A Parkinson-kór (paralysis agitans) az agy bizonyos területein ismeretlen okokból bekövetkező idegsejt-pusztulás miatt kialakuló betegség. Sajátos tünetei fokozatosan jelennek meg: nyugalmi remegés, halk beszéd, maszkszerű arc, járási nehézség, előrehajlott testtartás, lelassult, csoszogó mozgás, járás közben egyensúlyzavar, valamint depresszió.

E betegségben világszerte hatmillióan, Magyarországon 18-20 ezren szenvednek, többségük férfi. Általában a hatvan évnél idősebbeket támadja meg, de újabban egyre többen betegednek meg negyven éves koruk előtt. Statisztikai számítások alapján a kórkép előfordulása a társadalom elöregedésével várhatóan növekedni fog, a 2040-es évekre a jelenlegi betegszám csaknem négyszeresével számolnak.

Oleh Hornykiewicz bécsi professzor bizonyította elsőként, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek agyában az egészségeseknél jóval kevesebb van a dopaminból, azaz a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagából.

A kór kifejlődésének féken tartása elsődlegesen a gyógyszeres kezelésre épül. Ennek feltételei 1966-ban teremtődtek meg, amikor vegyi úton is előállították a dopamin előanyagát, a levodopát. Ezt 1967-től forgalmazzák tabletta formában, így lehetővé vált, hogy a megcsappant mennyiségű ingerületátvivő anyagot pótolják.

Az újabb gyógyszerek az idegsejtek dopaminhatóhelyeit teszik érzékenyebbé. A korszerű terápiát nyújtó készítmények segítségével a betegek nemcsak a munkájukhoz tudnak visszatérni, hanem emberi méltóságukat is megőrizhetik hosszú távon. A gyógyszerek mellett a kezelés elengedhetetlen része a rendszeres fizikoterápia.

Parkinson kórban szenvedett II. János Pál pápa, szenved Muhammad Ali profi ökölvívó világbajnok, s mások mellett Michael J. Fox amerikai színész is. E betegek közé tartozott a 2003-ban elhunyt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, akinek fia a szombati pécsi rendezvényen a család szemszögéből vallott a betegségről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását