2024. május 2. - Zsigmond

Deformált testeket láthatunk

Kicsavarodott, deformált meztelen testek tollboával, máskor elegáns cipőben, majd két fotel között extatikusan táncolva - Mara Mattuschka bolgár művész olajfestményeiből látható tárlat péntektől a budapesti Knoll Galériában - tájékoztatta a kiállítóhely a
2008. április 3. csütörtök 10:49 - Hírextra
A prima vera icona címet viselő, május 31-ig látogatható kiállítás a "primavera" (tavasz) és a "vera icon" (Krisztus igazi képmása) kifejezések összevonásával jött létre, s ennek mind ironikus, mind komoly értelmezése érvényes, épp mint az ábrázolt nőalakoké, amelyek kiindulópontja a művész saját képmása - írták a tárlatról.

Mara Mattuschkát idézve rámutattak arra, hogy műveit nem önarcképeknek szánja, modellként csak általános értelemben használja magát, az emberiség képviselőjeként jelenik meg a képeken. A nőt, a férfit, a gyereket ábrázolja, de ahogy a színész sem azonos az általa megjelenített figurával, így a képeken megjelenő személy sem azonos az alkotó művésszel.

A kiállítás megnyitóján levetítik Mara Mattuschka és Chris Haring Running Sushi című filmjét is. Mara Mattuschka Bécsben élő művész ugyanis filmjeivel és performance-aival vált ismertté a művészeti szcénában.

"Mara Mattuschka festményei egy erős festészeti hagyományhoz illeszkednek, amelyet a kortársak közül Maria Lassnig, az expresszionisták közül Ernst Ludwig Kirchner, Max Beckmann és Otto Dix nevével jelölhetünk ki" - olvasható a Knoll Galéria összegzésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását