2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Oldtimerek a Vasúttörténeti Parkban

Több mint 220 veterán jármű látható a Vasúttörténeti Parkban a második alkalommal megnyíló Oldtimer Expón április 11. és 13. között. A helyszín ugyan a régi, de a járgányok között számos, eddig be nem mutatott szerzemény is felbukkan. Lesznek motorok, ker
2008. április 2. szerda 14:01 - Hírextra

Pezsgőbontásra is lesz ok: 60. születésnapját ünnepli a Citroe:n CV2 - azaz közismertebb nevén - a Kacsa, a Ford T-modellje pedig idén 100 éves.

A jeles alkalomból a "Kacsások" - vagyis azok, akiknek Citroe:n CV2-esük van - a II. Oldtimer Expo díszvendégeként önálló kiállítási területet kaptak. De nem csak ott lehet velük találkozni, ugyanis április 5-én és 12-én konvojként vonulnak fel Budapest néhány forgalmasabb pontján - áll a Vasúttörténeti Park közleményében.

A magyar Historic raliautók tulajdonosai is készülnek a kiállításra, kedvenceiket most pihenő állapotban csodálhatják meg a kíváncsiskodók, habár máskor aktívak és versenyeznek egymással.
Eddig soha nem látott, különleges darabokat ad kölcsön a Közlekedési Múzeum. Így kerül a közönség elé egy 1936-os, 110 lóerős Delahaye. A járgány úgynevezett fellelt állapotú ritkaság, azaz nyomot hagyott rajta az idő vasfoga, viszont - eddig - még senki sem láthatta, mert egy raktár mélyén lapult.

Egy másik különlegesség egy Austin Healey 3000, a nagy angliai vonatrablás egyik kiagyalójának, Bruce Reynoldsnak a sportkocsija. Reynolds csak pár napig élvezhette a járgányt, mert 10 évre rács mögött találta magát. Az autóritkaság Magyarországra került, s bár a tulajdonos nem kívánja felfedni kilétét - és azt sem, hogyan jutott a kuriózumhoz -, azt megengedte, hogy az Oldtimer Expo vendégei megcsodálhassák.

Testközelből látható még egy Ford T-modell, a Thin Lizzy, vagyis Bádog Böske, amelyet a makói születésű Galamb József tervezett.

Az Országos Mentőszolgálat Kresz Géza Mentőmúzeuma is csatlakozik az eseményhez. Néhány, egykoron Magyarországon is bevetett mentőautót mutat be, ráadásul a teljes menetfelszereléssel.
Motorritkaságok is helyet kapnak az Expón. Például egy, a 20-as évekből származó Harley Davidson, amelynek technikai megoldásait metszeten keresztül láthatják az érdeklődők.

A szervezők gondoltak a gyermekekre is. A kicsik találkozhatnak gólyalábasokkal és a kiállítás alatt minden nap este 6-ig kipróbálhatják a Vasúttörténeti Park számos szolgáltatását. Azok az iskolai csoportok pedig, amelyek a nyitás napján, azaz pénteken déltől érkeznek, kedvezményes belépőjegyet válthatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását