2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kevés a betegszállító

Kapacitáshiánnyal küzdenek a betegszállítók Békés megyében, ezért egy-egy beteg eljuttatása a kórházakba valóságos expedíciószámba megy - mondta Békés város térségének fideszes országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón pénteken, Békésen. Ugyanis, ahogy
2008. március 21. péntek 13:48 - Hírextra

"Nem egy beteg elmondta, hogy a vizsgálat egy-két óráján kívül, gyakorlatilag az egész napot, akár reggel hat órától este nyolc óráig egy betegszállító autóban töltötte" - mondta a képviselő.
Erdős ezért a közelmúltban írásban érdeklődött a szaktárca vezetőjétől, a megyét érintő betegszállítás visszásságairól.

A politikus elmondta, Horváth Ágnes válaszában jelezte, hogy a betegszállítás rendjének átszervezése, vagyis január eleje óta folyamatosan érkeztek megkeressek a tárcához és az Országos Egészségbiztosítási Pénzárhoz (OEP) több megyéből, közöttük Békésből is, hogy kapacitáshiány állt elő a szállításban.

A miniszter, az MTI-nek is átadott levelében leírta, hogy az időközben felállított Betegszállítói Szakértő Bizottság, amely az új szolgáltatók és új kapacitások befogadására tesz javaslatot, január eleje óta folyamatosan ülésezik és próbál azonnal reagálni a problémákra.

Ez a bizottság Békés megye vonatkozásában januárban előbb tíz aktív és öt tartalék, utóbb további két aktív és egy tartalék betegszállító gépjármű befogadására tett javaslatot. A befogadott kapacitásokra vonatkozó finanszírozási szerződések megkötése pedig azóta folyamatban van. A szaktárca vezetőjének reményei szerint a befogadott új kapacitások rendszerbe állásával rövid időn belül megszüntethetők a problémák a megyében.

Horváth Ágnes a panaszokkal kapcsolatban pedig felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy az OEP nem tudja minden egyes konkrét betegszállítási feladata elvégzését kontrollálni.

"A betegeket, illetve hozzátartozóikat ért, véleményük szerint méltánytalan eljárás estén az OEP, vagy az Egészségbiztosítási Felügyelet kizárólag konkrét adatokkal (…) ellátott panasz/bejelentés kivizsgálásával, utólagosan tudja szankcionálni az érintett betegszállítót (…), ha kiderül, hogy valóban a szállítást végző szolgáltató hibájából szenvedett sérelmet a panaszos" - írta a miniszter.
Erdős Norbert szerint viszont nem fogadható el, hogy a pénztár nem tudja kontrollálni a betegszállítást, hiszen az OEP feladata annak megszervezése, így a felelősség is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását