2024. május 25. - Orbán

Papp László legnagyobb csatája

A háromszoros olimpiai, kétszeres Európa- és hétszeres magyar bajnok, néhai Papp László 2008. március 25-én lenne 82 éves lenne. A páratlan tehetségű, kitartású és emberségű bokszoló sokak szerint a nemzet legnagyobb sportolója.
2008. március 18. kedd 11:30 - Hírextra

Emléke felidézésének most az ad aktualitást, hogy fia, a Magyar Ökölvívó Szövetség titkára, idén csatlakozik a Delta Parkinson Egyesület országos tájékoztató programjához, a "Fogom a kezed - Összefogás a Parkinson betegekért" elnevezésű programsorozathoz. Célja - mint azt az egyesület illetékesei az MTI-nek elmondták -, hogy az érintetteknek továbbadja családon belül megélt tapasztalatait, és segítse mindazokat, akiket ugyanaz a betegség sújt, mint ami édesapját "ütötte ki" az élet küzdőterén.

Kevés hír említette akkoriban, hogy a hazai sportélet nagy alakja Parkinson-kórban szenved – betegségét a média rendkívül nagy tapintattal kezelte. Az érintett maga is példamutatóan viselte a kórt, nem gyengült el, a legnehezebb hónapokban sem adta fel a harcot. Amíg képes volt megjelenni a nyilvánosság előtt, minden felkérésnek eleget tett, szerepelt, dolgozott. Fia szerint az olimpiai bajnok helyzetét megkönnyíthette, hogy nem beteg emberként tekintett rá a világ.

Ifj. Papp László a közelgő Parkinson-napra (április 11.) tekintettel arra kívánja emlékeztetni a családtagokat, hogy próbálják megtalálni a helyes arányt: „Ne érzékeltessük a hozzátartozóval a betegséget, sőt azt se, hogy ettől megáll az élet, vagy pláne, hogy összedől a világ. Vegyük tudomásul a tényt, hogy a betegséggel együtt kell élni. A kór áldozatát mindenben segítsük. Meg kell szokni, hogy olyan időszak is jöhet, amikor az állapot fokozatosan tovább romlik."

Papp László mindenkinek azt tanácsolja, segítsék Parkinson-beteg családtagjaikat, akár a hétköznapi apró dolgokban is. „Az ember élete ilyenkor kissé megváltozik, előfordul, hogy le kell mondani egy-két programot, meg kell változtatni néhány eddigi szokást, de magunkban kell eldöntenünk, megéri-e. Meg kell, hogy érje! Egy igazi családban nem csak akkor kell összetartani, amikor minden jól megy. A családi élet minőségének a próbája az, hogyan viszonyulunk a másikhoz akkor, amikor támaszra szoruló beteg lett."

A magyar sport legendás alakja, 'Papp Laci', pályafutása során mind az amatőrök, mind a profik között kimagasló eredményeket ért el. Az újkori olimpiák történetében ő volt az első, aki három aranyérmet szerzett. Amatőrként 193 mérkőzésből 183 győzelmet aratott 2 döntetlen és 8 vereség mellett. Profi ökölvívóként 29 találkozóból 27-et megnyert, a további 2 pedig döntetlenre végződött. Ilyen egyedülálló teljesítményre a hazai sportéletben azóta sem volt példa.

Számos elismeréssel értékelték rendkívüli teljesítményét a sportszakma képviselői mellett az állami vezetők is. A legfontosabb elismerései: NOB-érdemrend, WBC (Bokszvilágtanács) öve a „világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának", a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkersztje és Középkeresztje, a Magyar Ökölvívó Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását