2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Tingatingák kiállítanak

A Tingatinga-festőcsoporthoz tartozó tanzániai művészek dekoratív, izgalmas, Afrika színes, buja világát bemutató olajfestményeiből nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában - közölte Sarungi Emőke, a tárlat koordinátora hétfőn a Tisza-parti váro
2008. március 10. hétfő 17:59 - Hírextra

A magát tősgyökeres szegedinek valló, tanzániai származású orvos elmondta, hogy 2004-ben rokonlátogatóban járt első alkalommal Dar es Salaamban, a Tingatinga-festőcsoporthoz tartozó alkotók közösségi műhelyében. Megismerkedett több festőművésszel, beleszeretett a képekbe, s elhatározta, megmutatja ezeket a magyar közönségnek is.

A festőcsoport történetéről szólva a tárlat koordinátora felidézte, hogy Edward Saidi Tingatinga 1968-ban kezdett el festeni biciklizománccal farostlemezre. A természet erejét és törékenységét, a hétköznapi élet egyszerűségét és misztikáját ábrázoló színes, buja képei, melyek tele vannak stilizált állatokkal, madarakkal, fákkal, hamar sikeresek lettek. A munkába bekapcsolódtak rokonai és ismerősei is, akiket bíztatott, találják meg saját, egyéni stílusukat.

A festőművész 1972-ben egy utcai lövöldözésben életét vesztette, követői azonban továbbvitték az általa kialakított ártatlan, naiv szemléletmódot, s létrehozták a Tingatinga-festőcsoportot, amely a mai napig működik - mondta Sarungi Emőke.

Hozzátette: az alkotói közösség Európában, a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is számos kiállítást rendezett, de képeik Magyarországon Szegeden láthatóak majd először.

A Reök-palotában május 7-ig nyitva tartó tárlaton tizennyolc alkotó több mint félszáz olajfestményét mutatják be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását