2024. május 13. - Szervác, Imola

20 év alatt nem kerültünk közelebb a HIV vakcinához

Nincsenek közelebb a kutatók a HIV (humán immundeficiencia vírus) elleni védőoltás kifejlesztéséhez, mint 20 éve - jelentette ki David Baltimore Nobel-díjas biológus, az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves konferenciáján Bostonban.
2008. február 15. péntek 17:06 - Hírextra
David Baltimore az AAAS elnökeként a neves tudományos szervezet február 14. és 18. között zajló konferenciájának nyitóbeszédében tért ki az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) elleni küzdelem pillanatnyi állására.

"Nagy a kihívás, mert a HIV immunológiai kézbentartása azt jelenti, hogy a kutatóknak le kell győzniük a természetet, olyat tenni, amelyre a természet a maga négymilliárd éves evolúciós előnyével nem volt képes" - mondta Baltimore.

Ez a küzdelem azonban sokkal fontosabb annál, semhogy feladhatnánk, annak ellenére, hogy egyesek szerint soha nem találják meg a vakcinát - véli a Nobel-díjas tudós.

Úgy tűnik, a vírus kicselezi az emberi immunrendszert, kifejlesztette azt a képességet, hogy megvédje magát. Az eddigi kísérletek mindegyike kudarccal végződött, ezért az oltóanyag után kutató tudósok mostanra pesszimisták lettek.

A sikertelenség ellenére minden kifejlesztett új technológiát kipróbálnak ezen a területen is, például a gén- és őssejtterápiát, amelyek még gyerekcipőben járnak. Baltimore, aki a HIV vírus vezető nemzetközi szaktekintélye, bízik benne, hogy találnak olyan vektorokat, melyekkel bejuttathatók a terápiás gének az őssejtekbe.

Baltimore virológusként 1975-ben megosztva kapta meg az orvosi Nobel-díjat egy enzim felfedezéséért, melyről később kiderült, hogy ezt használja a HIV vírus az emberi sejtben való sokszorozódásakor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását