2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Támogatják a Magyar Fordítóházat

Az idén 10 éves fennállását ünneplő balatonfüredi Magyar Fordítóház működését öt millió forinttal támogatja 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium - mondta el Bogyay Katalin, a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára csütörtökön
2008. február 14. csütörtök 16:49 - Hírextra
Bogyay Katalin a fordítóház által szervezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a támogatási összeg majdnem duplája az eddiginek. Reményét fejezte ki, hogy a támogatás mértéke a jövőben is növekedni fog. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a hozzájárulást az átcsoportosítások miatt az utóbbi két évben nehezen tudták biztosítani.

Rácz Péter, a Magyar Fordítóház Alapítvány kuratóriumának elnöke azt emelte ki, hogy Kelet-Közép-Európában Balatonfüreden van az egyetlen fordítóház, amely a Lipták-villában kapott helyet. Ennek működését a magyar irodalom gazdagsága és a magyar nyelv izoláltsága is szükségessé teszi.

A külföldi fordítók a ház révén közvetlen kapcsolatban vannak a magyar nyelvvel, a magyar kultúrával, az általuk fordított szerzővel is, amennyiben él - mutatott rá a kuratórium elnöke, hozzátéve, hogy az élő kapcsolat, a ház kínálta kedvező munkakörülmények hozzájárulhatnak a minél magasabb színvonalú fordításokhoz.

Géher István, a kuratórium alelnöke szerint a fordítóház tevékenysége, a kétoldalú kapcsolat szolgálja leginkább a kulturális eszmecserét.

A Magyar Fordítóház "multikulturális és multifunkcionális működésű", ahol alkotó munka folyik. Úgy vélekedett, hogy a helynek "inspiratív jellege van".

Lator László, a kuratórium tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a fordítóháznak nemcsak az a szerepe, hogy a magyar irodalmat összehozza a külföldi írókkal, fordítókkal, hanem az együttes munka közben az alkotók a műfordítás nehézségeit - nyelvszerkezeti problémákat, fordítói módszereket - is feltárhatják, megoldhatják.

Konrád György író szerint azok a legerősebb és legkulturáltabb nemzetek, amelyek a legtöbbet törődnek a fordítással más nemzet irodalmának megismerése céljából. Ugyanakkor, mint mondta, a magyar állam "jóval többet" is tehetne annak érdekében, hogy a magyar kultúra más országok kultúrájában is jelen legyen.

"Valamennyi magyar írónak nagy érdeke és öröme egy ilyen háznak a léte" - fogalmazott Konrád György.

Vickó Árpád szerb fordító, aki egyebek mellett Konrád György munkáit is átültette, úgy véli, hogy a fordítás "létszükséglet" a kis nyelvi közösségek számára az integrációs folyamatok felgyorsulásakor.

A Magyar Fordítóház lakóinak tevékenysége a magyar irodalom külföldön való bemutatása mellett a célnyelv irodalmát is gazdagítja, a munkák mindkét közösség javára válnak - jegyezte meg.
Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról szólt, hogy az önkormányzat a jövőben is támogatni fogja a Magyar Fordítóház tevékenységét, hiszen céljuk, hogy a város "a kultúra és a művészetek városa legyen".

A Magyar Fordítóházat 1998-ban nyitották meg a balatonfüredi Lipták-villában. Vendégei a magyar irodalmat saját nyelvükre átültető külföldi fordítók, akik ottani tartózkodásuk költségeit fedező ösztöndíjukat pályázat útján nyerik. A fordítók magyar nyelvű irodalmi, művészeti, társadalomtudományi művek más nyelvre fordításának tervével pályázhatnak. A pályázathoz mellékelni kell munkatervet, életrajzot, eddigi publikációk jegyzékét és kiadói szerződést. Az ösztöndíj összege egy hónapra 120 ezer forint. A pályázat időtartama kettőtől nyolc hétig terjedhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását