2024. május 12. - Pongrác

Vége az írósztrájknak?

Befejeződhet a hollywoodi forgatókönyvírók három hónapja tartó sztrájkja: előzetes megállapodás született szombaton az írókat képviselő szakszervezet és a stúdiók között.
2008. február 10. vasárnap 06:56 - Hírextra

A forgatókönyvírókat képviselő Amerikai Írók Céhe (WGA) e-mailben értesítette erről 10.500 tagját, akik 20 éve először döntöttek a munkabeszüntetésről tavaly november 5-én az interneten forgalmazott produkciók utáni részesedés körüli vita miatt.

A sztrájk már több televíziós műsor gyártását megbénította és veszélybe került a hollywoodi filmipar legfényesebb eseményének, az Oscar-gálának a megrendezése is. Az Amerikai Filmakadémia már vészforgatókönyvet dolgozott ki a február 24-i eseményre.

"A megállapodás nem tökéletes és nem is olyan, amilyent az írók a sok kemény munka és lemondás után megérdemelnek, de a sztrájk sikerrel járt" - közölte Patric Verrone és Michael Winship, a WGA nyugati és keleti parti elnöke.

A WGA arról értesítette tagjait: megállapodás született azokról a számítási képletekről, amelyeknek az alapján az írók megfelelő részesedéshez jutnak az új médiából származó bevételekből. Az írók hozzáférhetnek majd a szerződésekhez és a pénzügyi adatokhoz, hogy ellenőrizhessék a formulák betartását. Sikerült azt az elvet írásba foglalni, hogy "amikor nekik fizetnek, nekünk is fizetnek" - számolt be a WGA az áttörésről.

Szakemberek becslése szerint a sztrájk miatt eddig 650 millió dollárnyi bértől estek el a hollywoodi dolgozók, a filmes és tévés ipar leállása több mint 1 milliárd dollár bevételkiesést okozott a helyi gazdaságnak.

A legutóbbi, 1988-as hollywoodi írósztrájk 22 héten át tartott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását