2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Hajléktalan Emberért Díj kitüntetettjei

Balogh Edit és Fekete András kapták meg idén - könyvkiadói munkásságukért - az idei Hajléktalan Emberért Díjat, amelyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár báltermében nyújtott át számukra pénteken a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Vecse
2008. január 18. péntek 17:39 - Hírextra

A Barrus Könyvkiadó 2004-ben jelentette meg az Alkonyzóna című kötetet, amely hajléktalan emberek írásait, grafikáit tartalmazza. A kötet színvonalas kortárs irodalmi antológia lett, amelynek létrejöttében, az anyaggyűjtésben, a válogatásban, és nem utolsó sorban az anyagi támogatásban Balogh Editnek és Fekete Andrásnak jár köszönet - állapította meg a közalapítvány kuratóriuma.
Ugyancsak ők jelentették meg két éve az Imák és kételyek című könyvet, amelyben arra kértek hírességeket, hogy fogalmazzák meg gondolataikat - ima formájában vagy másként - erről a társadalmi problémáról. A könyv bevételét a hajléktalan családokat befogadó Tarnabod javára ajánlotta fel a kiadó.

Az ünnepségen Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi minisztériumi szakállamtitkára köszöntötte a kitüntetetteket. Rövid beszédében rámutatott: a civilek, az önkéntes segítők szerepe különösen fontos a hajléktalanok gondjainak megoldásában.

Az ünnepségen nagy tapsot arattak a kötetben megjelent verseket előadó - hajléktalan - szerzők.
Fekete András, a kiadó egyik vezetője bejelentette: már készülnek egy újabb könyv kiadására, amelyben ugyancsak számítanak a hajléktalan alkotók munkájára.

A díjat 2006 februárjában adták ki először. Ekkor Nagy Bandó András érdemelte ki az elismerést, mert "fontos szerepe volt közvetlenül a rendszerváltás utáni években abban, hogy kapcsolatokat mozgatott meg, lehetőségeket harcolt ki és szószólója volt az új jelenségnek Magyarországon" - áll a díjra való visszatekintés szövegében.

Tavaly Nigel Thorpe volt a kitüntetett, aki Nagy-Britannia volt magyarországi nagyköveteként láthatta, milyen sebet jelent a magyar társadalom testén a hajléktalanság, s a Vodafone Magyarország Alapítvány elnökeként különböző programok támogatásával hatékonyan járult hozzá ahhoz, hogy a hajléktalanok sorsa jobbra fordulhasson.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását