2024. május 14. - Bonifác

A leghosszabb némajáték

A londoni nemzeti színház bemutatja Peter Handke osztrák író egy óra negyven perc hosszúságú darabját, amelyben egyetlen szó sem hangzik el - olvasható az Ananova hírportálon. Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című darabban 450 szereplőt 27 szí
2008. február 5. kedd 19:41 - Hírextra
"A kérdés, hogy mi marad, ha a nyelvet eltávolítjuk, s a válasz: rengeteg minden" - magyarázta a brit rendező, James Macdonald.

A darab, amelynek nincsen cselekménye, egy téren játszódik, ahol a sok-sok szereplő áthalad, de mindenki csak egyszer. Az ötlet állítólag akkor merült fel Handkéban, amikor egy kávéházban üldögélt Olaszországban, s a járókelőket figyelte.

A darabban ugyan nincsenek szavak, de hangok, zörejek, zenetöredékek, sikolyok azért vannak benne, ahogy egy repülőgép magnóra felvett berregését vagy az aszfaltot feltörő légkalapácsokat is hallani.

"A jegyek jól fogynak, bár nem kapkodják, mint a cukrot. Főleg a fiatalok érdeklődnek. Úgy véljük, hogy a konzervatívabb nézők akkor jönnek majd, ha napvilágot láttak a kritikák" - mondta a színház szóvivője.

Peter Handke osztrák író 1942-ben született. Magyarul megjelent művei: Kaspar (Európa, 1975); Vágy nélkül, boldogtalan (Magvető, 1979); A kapus félelme a tizenegyesnél (Európa,1979); Végre egy kínai (Európa, 1990); Gyerektörténet (Magvető, 1984); Az ismétlés (Magvető, 1990).

Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című darabot 2001-ben mutatta be a Katona József Színház Máté Gábor rendezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását