2024. május 3. - Tímea, Irma

Letelepítik és elköltöztetik a pásztorokat

Több mint 52 ezer tibeti nomád pásztor állandó lakhelyre való áttelepítését tervezi a kínai kormány, az emberi jogi szervezetek jogsértést emlegetnek. "A pásztorok életkörülményeinek javítására indított projekt 2006-ban kezdődött, amikor a területi kormán
2008. január 18. péntek 16:05 - Hírextra

Ez azt jelenti, hogy 2010 végéig a térségben élő farmerek és pásztorok 80 százalékának sikerül szállást adnunk" - írta az Új Kína hírügynökség helyi kormányzati hivatalnokokat idézve.

A kínai kormány több mint 1,3 milliárd jüant (31,5 milliárd forintot) költött az utóbbi két évben arra, hogy "a farmerek fából és vályogból készült hajlékaikból téglaházakba költözhessenek, a nomád pásztorok pedig letelepedhessenek" - olvasható az írásban.

Peking szerint a tibetiek letelepítése nem csak Tibetben (Xizang Zizhiqu), hanem a szomszédos Szecsuán (Sichuan) és Csinghaj (Qinghai) tartományokban is az életkörülmények javítása, valamint a környezet hatékonyabb védelme érdekében történik.

Az áttelepítés azonban gyakran a pásztorok állatainak levágásával jár, az eddig nomád életet élő embereket rosszul felépített szálláshelyekre költöztetik, ahol az iskolai végzettség hiánya miatt képtelenek munkát találni - mondta tavaly a Human Right Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Másokat erőszakkal űztek el egykori lakóhelyükről, hogy különböző állami beruházásoknak, többek között utaknak és víztározóknak teremtsenek helyet.

A kínai néphadsereg 1950-ben foglalta el Tibetet, azóta Peking irányítja e távoli régiót. A világ legmagasabban fekvő területének vallási vezetője, a dalai láma 1959-ben, egy elbukott felkelés után menekült Indiába. A kínai kormány továbbra is korlátozza a tibeti vallási törekvéseket, különösen a dalai láma iránti tisztelet megnyilvánulásait üldözi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását