2024. április 30. - Katalin, Kitti

A jászladányi iskolabotrány utóhatásai

Az oktatási jogok biztosához fordult a jászladányi önkormányzat, mert példátlan módon járt el az oktatási tárca a helyi iskolával szemben. Az intézmény 3,8 millió forintot nyert egy pályázaton, ám a tárca utólag visszavonta azt, mondván, az alapítványi is
2008. január 12. szombat 09:05 - Hírextra

Csakhogy nem az alapítványi, hanem az önkormányzati iskola pályázott.

Évekkel a szegregációs iskolabotrány után sem szűnik a balliberális oktatási kormányzat haragja a jászladányi önkormányzattal szemben. Információink szerint most egy, a helyi általános iskola által megnyert pályázatot minősítettek utólag érvénytelenné, és vonták vissza az előzetesen megítélt 3,84 millió forintos állami támogatást. A jászladányi önkormányzat és az oktatási tárca ellentéte Magyar Bálint minisztersége idejére nyúlik vissza. A polgármester akkor kettévágta a helyi általános iskolát, az épület egyik felét bérbe adta, amelyben egy alapítványi iskolát hoztak létre. Az oda beiratkozóknak tandíjat kell fizetniük, jelenleg havonta négyezer forintot.

Magyar Bálint, az integrált nevelés híve tűzzel-vassal küzdött az alapítványi iskola ellen, mert szerinte az a roma gyerekek elkülönítésére, szegregálására jött létre. A volt miniszter szerint az alapítványi iskola azért szed tandíjat, mert azt a romák nem tudják megfizetni, így ők kénytelenek a régi intézményben maradni. Magyar még a működéshez szükséges oktatási azonosítót sem adta meg az intézménynek, és a diákok után járó állami támogatást is visszatartotta. Azóta bíróság kötelezte a tárcát az azonosító kiadására. Jelenleg is perben áll a két fél, ebben kártérítést követel az alapítványi iskola a minisztériumtól. Az oktatási tárca haragja azóta sem csitul. Úgy tűnik azonban, a vagdalkozás közepette azt sem nézi, hova csap. A jászladányi önkormányzat ugyanis a Móra Ferenc Általános Iskola, vagyis az állami intézmény számára kérte a támogatást, ahova a Magyar Bálint szerint diszkriminált hátrányos helyzetű, illetve roma gyerekek járnak.

A pályázatot egy ötfős bizottság bírálta el, amelynek tagjait az oktatási tárca, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint az Országos Oktatási Integrációs Hálózat delegálta. A testület 3,84 millió forintot ítélt meg az iskolának, és az eredményt közzé is tette az OKM honlapján, ám a tárca négy órával később – adminisztrációs hibára hivatkozva – törölte az eredményeket. A felzárkóztató támogatások újraosztásánál 130 iskola egyszer már elfogadott kérelmét utasították el – részint a kiírásban nem is szereplő indokokkal. Jászladány támogatásának visszavonását azzal magyarázták, hogy az Oktatási Hivatal az Antal Mihály Alapítványi Általános Iskolában hatósági ellenőrzést tartott, és megállapította, hogy az intézmény megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, mert lezáratta a két intézményt az ebédlőn keresztül összekötő folyosót. Az önkormányzat azonban azt állítja: őket nem marasztalták el a vizsgálat során, ráadásul érthetetlen, hogy az önkormányzati iskolát büntetik az alapítványi iskola állítólagos bűneiért.

Az önkormányzat azt kéri az oktatási jogok biztosától: vizsgálja meg, és járjon el a számukra rendkívül sérelmes és általuk törvénytelennek tartott ügyben. Aáry-Tamás Lajos azt mondta: a beadványt megkapta, egyelőre vizsgálódik az ügyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását