2024. április 30. - Katalin, Kitti

Öt-hatezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra

Az új rehabilitációs rendszerrel öt-hatezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra - mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. január 4. péntek 13:01 - Hírextra

A január elsején hatályba lépett törvény alapján azt kell vizsgálni, hogy a megváltozott munkaképességűeknek melyek a megmaradt és a fejleszthető képességeik, amelyeknek a segítségével visszakerülhetnek a munkaerőpiacra - közölte a kormánypárti politikus az Országgyűlés által 2007 nyarán elfogadott, rehabilitációs járadékról szóló törvényről.

Juhászné Lévai Katalin elmondta: ma Magyarországon 800 ezer rokkantnyugdíjas van, közülük 200 ezren szociális járadékban részesülnek, mivel kevés a jogszerző idejük.

A III. rokkantsági csoportban, azaz a munkaképességüket 67 százalékban elvesztettek csoportjában 250 ezer aktív korú, azaz 55 év alatti van - közölte, megjegyezve: elsősorban számukra hozhat változást ez az új ellátási forma.

Juhászné Lévai Katalin azt mondta: a törvény az új belépőkre, azaz az ellátást 2008. január 1-től igénylőkre vonatkozik.

A képviselő elmondta: az igénylést a nyugdíjfolyósítási igazgatóságokon kell benyújtani. Az új minősítési rendszer szerint az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet állapítja meg, hogy rehabilitálható-e a megmaradt képesség, vagy rokkantsági nyugdíjat kell javasolni a megváltozott munkaképességű részére.

A politikus közölte: ha a rehabilitáció mellett dönt az intézet, akkor a foglalkoztatási hivatal megállapodást köt a megváltozott munkaképességűvel. A rehabilitáció lehet orvosi, szociális, foglalkozatási, vagy képességfejlesztés - fűzte hozzá.

Mint mondta, a rehabilitációs járadék összege a nyugdíjminimum (az idén 28.500 forint) 120 százaléka. A járadék nyugdíjjárulékköteles, és 13. havi nyugdíj nem jár utána - mondta. Megjegyezte: a rehabilitáció hossza legfeljebb három év lehet.

Juhászné Lévai Katalin azt mondta: Magyarországon a megváltozott munkaképességűek 10 százaléka dolgozik legális keretek között, szemben az európai 30-50 százalékkal. Hozzátette: Magyarországon 30-50 százalék között van azoknak a száma, akik rokkantként feketén dolgoznak.
A képviselő közölte: ezek a változások 2009 januárjában lépnek életbe.

Az MSZP-s képviselő elmondta: a számítások szerint 5-6 ezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra. Hozzátette: akkreditált és támogatott munkahelyeken kaphatnak munkát a rehabilitáció során a megváltozott munkaképességűek. Azok után, akik a nyílt munkaerőpiacon is megállják a helyüket, a munkáltató bértámogatást igényelhet, de kaphat munkahely létrehozásához is támogatást - mutatott rá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását