2024. május 4. - Mónika, Flórián

Felismerhető az átcímkézett termék

A tavalyi átcímkézési botrányok miatt körültekintő karácsonyi vásárlásra inti a fogyasztókat a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH). Bár a szakemberek szerint az üzletekben viszonylag ritkán fordulnak elő ilyen termékek, nem árt alaposan megvizsgá
2007. december 8. szombat 18:12 - Hírextra
Az adventi időszakban megnő az üzletek forgalma, hiszen a háziasszonyok ilyenkor már elkezdik beszerezni a karácsonyi menü hozzávalóit. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) a tavalyi átcímkézési botrányok kapcsán azt mondja: ritkák az ilyen esetek, de nem árt az óvatosság. A vásárlóknak érdemes minden esetben alaposan megnézniük, hogy a termék jelölését nem dátumozták vagy ragasztották-e át, esetleg nem vágták-e le vagy manipulálták egyéb módon. Az ilyen visszaélések általában szabad szemmel is láthatóak, vagy legalábbis gyanúsak lehetnek, ami azt jelenti, hogy a vásárlók nem teljesen védtelenek - mondta a Független Hírügynökségnek Szeitzné Szabó Mária, a MÉBIH főigazgatója.

Árulkodó jel lehet a sérült vagy szennyezett csomagolás is, ezért erre is érdemes figyelni. A mélyhűtött készítményeknél a kifogástalan termékek tartalma lazán elmozdul, nincs benne vastag, zúzmarás, vizes lerakódás. Ha valaki mégis ilyet, vagy deformált, egész tömbbé összefagyott árut talál, inkább ne vegye meg, mert ez arra utalhat, hogy egyszer, vagy akár többször is felengedett és visszafagyasztották.

A minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági időpontokat is át kell böngészni. Ezeket a vásárlók gyakran összetévesztik, pedig a kettő között nagy a különbség. Ha egy terméken az szerepel, hogy meddig fogyasztható, az szó szerint azt jelenti, hogy azon az időponton túl már kockázatot jelenthet az egészségre. Ha azonban az szerepel a csomagoláson, hogy minőségét megőrzi a megjelölt dátumig, akkor arról van szó, hogy a gyártó addig garantálja a tökéletes minőséget. A fogyasztó ettől függetlenül eldöntheti, hogy felhasználja-e, hiszen például a száraztészta vagy liszt egy-két napig vagy hétig nem okoz semmilyen egészségkárosodást. Az üzletekben azonban sem lejárt minőségű, sem pedig lejárt fogyaszthatósági idejű termékek nem lehetnek a polcokon.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) a kormány Csillagszóró Hadművelet nevű, átfogó kampánya során számos tanáccsal látja el a vásárlókat a karácsonyt megelőző hetekben. A főigazgató szerint a legfontosabb tudnivaló az egyéni felelősség. Senki sem várhatja el ugyanis, hogy a hatóságok megvédik a fogyasztókat a saját felelőtlenségük következményeitől, például ha az utcán, piacon vásárolnak jelöletlen, kétes eredetű terméket. Mindenkinek személyesen is tennie kell azért, hogy az ünnep jól kezdődjön és ne érje őket bosszúság a főzés közben - tette hozzá a főigazgató.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását