2024. május 3. - Tímea, Irma

Elégedetlen balatoniak

A Balatoni régió érdekeit eddig nem sikerült úgy képviseltetni az uniós támogatások elnyerésében, ahogy azt a térség funkciója, GDP-hez való hozzájárulása okán megérdemelné - mondta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a szervezet sióf
2007. december 7. péntek 18:37 - Hírextra

Suchman Tamás számot adott a BFT három fontos, eddig meg nem valósult célkitűzéséről. Ezek egyike, hogy nem alakult ki megfelelő együttműködés, és nem folyt semmiféle érdemi tárgyalás az üdülőövezet és a területén illetékes három statisztikai régió között. A második hiányosság, hogy a témában több mint tíz hónapja megszületett kormányhatározat ellenére a BFT nem gyakorolhatta a Balatoni Halászati Zrt. 33 százalékos résztulajdonosi jogkörét, mert a cég vezérigazgatója elszabotálta a kormánydöntés végrehajtását - fogalmazott Suchman Tamás. Szerinte azért is tarthatatlan a helyzet, mert a csökkenő balatoni horgászzsákmány miatt elégedetlenkedő horgászok erősebb érdekképviseletet várnak a BFT-től.

A harmadik, eddig meg nem valósult célkitűzés a Balatoni Hajózási Zrt. még állami tulajdonban lévő hányadának önkormányzati tulajdonba adása. A döntés megszületett, a privatizációt az önkormányzatok igényei szerint előkészítették, az átadás amiatt csúszik, hogy meg kell várni az új nemzeti vagyonkezelő szervezet felállását - fejtette ki a BFT elnöke.

Suchman Tamás tudatta, várhatóan megszűnnek azok a bizonytalanságok, amelyek egy ideje a BFT és munkaszervezetének működését jellemzik, mert a költségvetési törvény kormány által támogatott módosító javaslatai között a működésükhöz szükséges 100 millió forintos keret biztosítása szerepel. A balatoni vízbiztonsági programban fontos előrelépésként értékelte, hogy a költségvetési törvényben 50 millió forintot szánnak a célra, továbbá a tervek szerint ekkora nagyságú összeggel járulnak majd hozzá a cél teljesítéséhez az érintett minisztériumok is.

Az ülésen Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke, Siófok fideszes polgármestere diszkriminatívnak és az ország érdekeivel ellentétesnek nevezte az uniós pénzek elosztását, amiből a dél-balatoni turisztikai fejlesztési tervek kiszorultak, miközben más, kisebb megtérüléssel kecsegtető projektek nyerhettek kiemelt támogatást turisztikai célokra.

Heil Péter, az önkormányzati tárca kabinetfőnöke a felvetésre reagálva leszögezte, objektív, átlátható tények alapján történt az elbírálás, ami könnyen nyomon követhető. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy az NFT első körében elnyerhető támogatásokból az érintett dél-dunántúli régió kimagaslóan részesedet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását