2024. április 29. - Péter

Lányokat is várnak

51 év után újra tanulhatnak lányok is a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban. Ezt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát engedélyezte novemberben, mivel a szülők évek óta kérik: oktassanak lányokat is az intézményben. Jövő szeptembertől érkezhetnek az e
2007. december 4. kedd 06:58 - Hírextra
Előtte azonban komoly átalakításokra van szükség az intézményben. Európa több országában évek óta járhatnak lányok is a bencés gimnáziumokba, két éve például már a bécsi is várja jelentkezésüket. A győri gimnáziumban női mosdókat, öltözőket kell kialakítani a következő hónapokban, eddig ilyenek nem voltak ugyanis ott. A tanároknak szintén kihívás lesz a 2008-2009-es tanév, hiszen sokan közülük csak fiúkat oktattak eddig.

"A mai világban könnyebb úgy nevelni a fiúkat, hogy a lányok is mellettük vannak. Talán egymásra figyelve a nyersesség és érdesség lekopik a fiúkról" - mondta a Független Hírügynökségnek Horváth Dori Tamás perjel, iskolaigazgató.

A győri bencés szerzetes közösségben más változás is lesz. A rendház függő perjelségi rangot kapott ugyanis, azaz a jövőben önállósodhat a Pannonhalmi Főapátságtól.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását