2024. május 10. - Ármin, Pálma

Művészetterápia a pszichiátrián

Egy glossza keltette fel az érdeklődésemet egy napilapban, melyben a szerző azon méltatlankodik, hogy pszichiátriai betegek rajzaiból, festményeiből rendeztek kiállítást egy budapesti galériában úgy, hogy nem kérték az alkotók beleegyezését, így kiszolgál
2007. december 2. vasárnap 18:14 - Bencsik Gyula

A páciensei mennyire vannak tisztában azzal, hogy mi lesz a sorsa az általuk itt készített alkotásoknak?

Minden foglalkozáson elmondom, hogy az itt készült munkákat nem lehet hazavinni, többek között azért is, mert azokból a későbbiekben kiállításokat szoktunk rendezni. Az a tapasztalatunk, hogy rendkívül büszkék a kiállításokon megjelenő alkotásaikra, ugyanis ez egy komoly visszajelzés a számukra, hogy számít a munkájuk. Ha valaki kifejezetten megtiltja, hogy a képét, szobrát kiállításra vigyük, van rá lehetősége, de én még nem találkoztam ilyennel. Dönthetnek a betegek abban is, hogy névvel vagy név nélkül jelenjen-e meg a munkájuk. Aki az előbbi mellett dönt, az látható helyre, aki utóbbi mellett, az a kép hátoldalára, a tárgy aljára írja a nevét. Aki egyiket sem óhajtja, az nem ír rá semmit. Kivételes esetben azért előfordul, hogy egy-egy alkotásukat hazavihetik a páciensek. A Klinikán két tárolóban állandó bemutató van a kreatív és művészetterápiás csoportokon készült alkotásokból és öröm látni, ahogy az alkotók betegtársaiknak és családtagjaiknak büszkén megmutatják a tárolókban, hogy mit készítettek.

A kiállítás megnyitókon általában jelen vannak az alkotók?

Ez csupán a második kiállításunk volt, az előzőt tavaly novemberben rendeztük az Alexandra Könyvpalotában. Az egy szűkebb válogatás volt, nagyon sokan eljöttek a megnyitóra az alkotók közül. A mostani tárlaton 118 kép került kiállításra, ez kb. 90-95 alkotó műve. Akit tudtunk, értesítettünk közülük a megnyitóról, néhányan el is jöttek. Ez teljesen fakultatív.

Önt mi hozta ide?

Leginkább a véletlen. Az én életemben is volt egy mélypont, a jelenlegi főnökömet már régóta ismertem és ő elhívott ide dolgozni, hogy tanítsam a betegeket különböző kézműves technikákra. Borzasztóan izgultam az első egy-két foglalkozáson, mára már belejöttem. Persze, az itt hallott sorsokat, élettörténeteket nem szabad hazavinni, mert akkor megszűnne a magánélete az embernek. Idebent minden tőlem telhetőt megteszek a betegek segítése érdekében.

Természetesen megkerestem a kiállításnak otthont adó Boulevardésbrezsnyev Galéria vezetőjét, Victora Zsoltot is, akit a bemutató létrejöttének körülményeiről kérdeztem.

Hogyan született meg ez a kiállítás? Miért vállalkoztak az értelmi sérült, lelki problémákkal küszködő emberek képeinek a bemutatására?

 

Ebben az esetben a klinika keresett meg minket. Persze, mi is nyitottak vagyunk a nem hagyományos kiállítások iránt. Idén tavasszal már rendeztünk egy furcsa bemutatót, amelyen az újra hasznosított anyagokból készült műalkotásokat és használati tárgyakat állítottuk ki.

Műalkotásnak tekinthetők az értelmileg sérült, beteg emberek munkái?

Nem értelmileg sérült, hanem pszichiátriai kezelés alatt álló emberek alkotásairól van szó. Vannak közöttük sima stresszes emberek, akik ezzel a problémájukkal elmennek a pszichiátriára, és vannak zárt osztályon kezelt skizofrének. Az ő alkotásaikból válogatott két Strabag-díjas művész, de egyikük sem tudta, nem is érdekelte őket, hogy milyen betegségben szenvednek, milyen állapotban vannak az alkotók. Utóbb kiderült, hogy a betegek között van festőművész is.

Az önök honlapján olvasom, hogy céljuk a fiatal művészek bemutatása. A mostani kiállítás alkotói viszont nem feltétlenül művészek.

Érdekes felvetés, hogy művészek-e ezek az emberek, illetve hogy a mű mikor lesz mű. Ha egy művészeti iskolát végzett ember kiad magából – most csúnyán fogalmazok – akár egy darab szart is, az már műalkotás? Vagy pedig a befogadó teszi azt azzá? Izgalmas kérdések ezek, és folyamatosan változik a megítélésük. Jelen esetben a kérdés jogi részét az egyetem klinikája vállalta magára. Tudtommal a nálunk kiállított képek alkotói beleegyezésüket adták a kiállításhoz.

Milyen az eddigi fogadtatás?

Nagyon pozitív, mert ráirányítja az emberek figyelmét a művészet gyógyító szerepére. Stresszes világban élünk, ugyanakkor köztudomású, hogy a feszültségek kirajzolhatóak, kifesthetőek, kitáncolhatóak az egyénből. Ezek a terápiás rajzok is egy folyamat egyik szakaszának lenyomatai. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Hogy teljes legyen a kép, megkerestük Dénes Balázst, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnökét is.

Egy pszichiáter felhasználhatja-e kiállításon való megjelentetésre a betege terápiás céllal készített alkotásait annak beleegyezése nélkül?

Az értelmi sérült emberek ebből a szempontból jogilag három kategóriába sorolhatók. Cselekvőképességet kizáró, cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá tartozhatnak, illetve vannak olyan enyhén sérültek, akik egyáltalán nem állnak gondnokság alatt. Az utóbbi kategóriába sorolható embereknek a saját beleegyezésüket kell kérni a műveik felhasználásához. Korlátozó gondnokság esetében néhány éve adott az a lehetőség, hogy a bíróság általános jelleggel korlátozza a cselekvőképességet, illetve bizonyos ügycsoportok tekintetében. Az ügycsoporti, tehát részleges korlátozás esetében az a jogi helyzet, hogy amennyiben a bíróság csak bizonyos ügycsoportokra állapította meg a cselekvőképesség korlátozását, akkor minden más jogviszony tekintetében az ő cselekvőképessége nem korlátozott. Vagyis például a festményének egy kiállításon való közzétételéhez a beleegyezését kell kérni. A cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állóknál a főszabály az, hogy a törvényes képviselő, a gondnok beleegyezése szükséges. Összefoglalva: ahhoz, hogy valakinek az alkotását kiállítsák valahol, minden esetben kell valakinek a beleegyezése.

A galériavezető felelős azért, hogy a nála bemutatott alkotások készítőinek illetve azok törvényes képviselőinek megvan-e a beleegyező nyilatkozata?

Ez azon múlik, hogy a galéria vezetője milyen szerződést köt a kiállítás szervezőivel, jelen esetben a klinika képviselőivel. A legtöbb esetben az a megoldás, hogy a galériavezető nem felel azért, hogy jogtiszta műveket állítanak-e ki. A kiállítás szervezőjének kell teljes körben meggyőződnie arról, hogy a különböző kiállítási tárgyak szerepeltetése senkinek a jogait nem sérti.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását