2024. május 2. - Zsigmond

Fából bioüzemanyag

A termeszek emésztését segítő baktériumok fontos szerepet játszhatnának a fa bioüzemanyaggá alakításában. Ez derül ki abból a cikkből, amelyet német és amerikai kutatók publikáltak a Nature című tudományos folyóiratban.
2007. november 30. péntek 07:01 - Hírextra

A "fehér hangyák", amelyek még a faházaktól sem rettennek vissza, "a fa emésztésére rendkívül nagy teljesítményre képes szervezetet állítottak elő" magyarázza Andreas Brune, a marburgi Max Planck Mikrobiológiai Intézet munkatársa. A bélrendszerük "aprócska, de úgy működik, mint egy elképesztő kapacitású bioreaktor".

Brune és amerikai kollégái alapos vizsgálat alá vették a termeszek mikroorganizmusait. Eközben olyan baktériumokra bukkantak, amelyek a fa cellulózra és xilánra való bontásáért felelnek - mindkét vegyület bioüzemanyagok alapanyaga.

"A termeszek bélrendszerében található mikrobiológiai környezet elméletileg alkalmas arra, hogy egy A4-es lapot két liter hidrogénné alakítson " - jegyezte meg Brune a termeszgyomor teljesítményével kapcsolatban.

Kollégáival - akik többek között az egyesült államokbeli Joint Genome Intézet munkatársai - erre alapozva azt gondolják, hogy eme parányi rovarokban további mikrobiológiai meglepetések szunnyadhatnak, amelyeket az emberiség esetleg kémiai folyamatok sokat ígérő katalizátoraként is hasznosíthat majd a jövőben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását