2024. május 9. - Gergely

ÖNP: Senki se menjen el szavazni

A Magyar Köztársaság mindenkori törvényhozása és pártjai 17 éve azt hazudják a nemzetnek, hogy csökkentik az Országgyűlés létszámát, nem csalják el a választást, egyúttal mentesítik a költségvetést a horribilis választási költségektől - vallja az ÖNP.
2007. november 28. szerda 08:49 - Hírextra

Mivel a pártok választási ígéreiket sutba dobva mindezekért semmit nem tettek, csak hazudoztak, a magyar nemzetnek kell kezébe vennie a törvényes változtatás lehetőségét! Az ÖNP álláspontja szerint a 10 millió magyar embernek elegendő kell legyen a 176 egyéni képviselő alkotta törvényhozás is. Ezzel az ötszázalékos, a nemzet felét képviselet nélkül hagyó bejutási küszöb is értelmét veszíti.

Ezért a következőt kell tenni minden magyar választópolgárnak: az első fordulóban semmiképpen nem szabad elmenni szavazni, a másodikban pedig a választópolgárnak a számára leghitelesebb képviselőre kell voksolnia. Így a listás képviselői hely jogalapját veszti. A listás választási rendszer egyenlő a népképviselet megcsúfolásával. A listán bekerülő képviselők senkit nem képviselnek, nem felelősek választási ígéreteik teljesítéséért, ráadásul a mindenkori pártvezetés által zsarolhatók a listás helyezés rangsorolása által. A pártoknak így tehát nem lesz érdeke több milliárdnyi lopott pénzt költeni a választási törvényt sértő kampányokra sem.

A párturalom ma már a nemzet kárára van, tehát az egész választási rendszert gyökeresen meg kell változtatni! Természetesen a pártrendszer létjogosultságával, a választási körzetek érintetlenül hagyásával, de kizárólag egyéni jelöltek, egyfordulós választáson való indulásával.

A jogállamhoz méltó, az ÖNP által javasolt új választási törvény sarkalatos pontja kell legyen, a képviselők visszahívhatóságának intézménye. Ez biztosítja ugyanis a képviselő ígéreteinek betartását, a megválasztott jelölt hitelességét. Javaslatunk szerint minden jelölt csak úgy indulhat a választáson, ha a visszahívhatóságát elismerő, lemondó nyilatkozatát közjegyzői okiratban letétbe helyezi. Amennyiben a választási ígéreteit megszegő, pártját a hivatali időszakban elhagyó, más párthoz átülő képviselő elveszti választói bizalmát, a választópolgárok a választókörzetében 50%+1 szavazattal, írásban kérhetik a visszahívását a választási bizottságnál, amelynek kötelessége érvényesíteni a lemondó nyilatkozatban foglaltakat.

Az ÖNP új választási törvénye megszünteti mind a politikai pártok második fordulóbeli háttéralkudozását, mind pedig a választói akarattal szembeni visszaléptetéseket.

Arra kérjük tehát az egészségügyben dolgozókat, orvosokat, szakápolókat, gyógyszerészeket, állatorvosokat, mentősöket, hogy pártunk világos érveivel beszéljék le a választópolgárokat az első fordulóban való részvételről, ezzel megakadályozva a senkit nem képviselő, de különböző korrupciós ügyekben rendre megjelenő listás jelöltek bejutását az Országgyűlésbe! - szól az ÖNP javaslata.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását