2024. május 9. - Gergely

Romániai EP-választás: 99,5 százalékos feldolgozottság

A szavazatok több mint 99,5 százalékos, hétfő esti összesítése után közzétett adatok szerint az RMDSZ 5,52, Tőkés László pedig 3,43 százalékot ért el a vasárnapi Európa parlamenti választásokon.
2007. november 26. hétfő 22:22 - Hírextra
Rajtuk kívül EP mandátumhoz jutott a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, a Liberális Demokrata Párt. A sorrend tekintetében változás már nem várható, helyi idő szerint délután öt órakor a szavazatok több mint 99,5 százalékát összesítették, mindössze Bukarest néhány kerületében van még hátra a szavazócédulák néhány százalékának feldolgozása.

Hétfő délutáni közleményében Tőkés kijelentette: a választások 18 évvel a román pártdiktatúra bukása után véget vetettek az RMDSZ által megtestesített romániai magyar egypártrendszernek. Ezzel együtt az úgynevezett Markó-doktrína is megdőlt, melynek értelmében az erdélyi magyar közösség azonos volna az RMDSZ-szel.

Markó hétfőn köszönetet mondott mindazoknak a magyaroknak, "akik részt vettek a november 25-i európai parlamenti választásokon, és szavazatukkal érdekvédelmi szervezetünket támogatták". Az RMDSZ elnöke szerint a választások eredményei azt bizonyítják, hogy az erdélyi magyarság jelentős többsége továbbra is határozottan kiáll a közösség politikai egysége mellett.

A magyar jelöltek előnye volt, hogy országos szinten igen csekély érdeklődés övezte az vasárnapi választásokat. Ezzel szemben a magyarok lakta megyékben viszonylag nagy volt a szavazási kedv, Hargita megyében a szavazásra jogosultak 45,8 százaléka jelent meg az urnák előtt. Kis távolságra van tőle Kovászna megye, ahol a választók 39,57 százaléka jelent meg a szavazáson. Itt egyébként Tőkés a voksok 45,77 százalékát szerezte meg, míg az RMDSZ támogatottsága mindössze 28 százalék körül mozgott.

Egyébként a töredék-szavazatok újraosztása után valószínűsíthető, hogy a Liberális Párt színeiben indult, Hargita megyei Csibi Magor is Románia 35 EP képviselője között lesz.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását