2024. május 16. - Mózes, Botond

Online vásárlási rekord

Online vásárlási rekord született a karácsonyi bevásárlószezon első napján az Egyesült Államokban. A hálaadás napját követő első hétfőn az amerikai vásárlók 733 millió dollárt (127 milliárd forintot) költöttek különböző internetes áruházakban.
2007. november 28. szerda 15:10 - Hírextra
Az elemzők által "Cyber Monday"-ként emlegetett első ünnepi vásári napon az amerikaiak 21 százalékkal költöttek többet, mint tavaly - derül ki a comScore piackutató intézet jelentéséből.
Az interneten keresztül vásárlók száma a tavalyi évhez képest 38 százalékkal volt több, az egy főre jutó vásárlások értéke azonban 12 százalékot csökkent, amelyet főként a jelentős árengedményeknek tulajdonítanak.

Az adatokból kitűnik, hogy az új online-vásárlók a törzsvásárlókhoz viszonyítva kevesebbet költenek. Az is kiderült, hogy az internetes tranzakciók 60 százalékát munkahelyi számítógépekről indították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. február 14. 09:25

Szerelmes idézetek, gondolatok
Alexandra Kiadó
2007.02.09
A szerelmes idézetek legszebb gyöngyszemeivel segítünk teljesebbé varázsolni a Valentin-napot. A kedvesed ajándékára tűzött képeslap, vagy a párnán „felejtett” illatos papír pár találó sorral valódi meglepetést okozhat, s felejthetetlenné teheti a napot.
• A szerelemre nincs más orvosság, csak a szerelem.
Henry David Thoreau

• Az életben egyetlen boldogság létezik, ha szeretsz és ha viszontszeretnek.
George Sand

• Nem a szerelem mozgatja a világot, de érte érdemes élni.
Franklin P. Jones

• A szerelem csupán egy szó, mégis mindent magában foglal. Ez a szó a testet, a lelket, az életet, a teljes lényt jelöli. Érezzük a szerelmet, akár a vérünk melegét; lélegezzük a szerelmet, akár a levegőt; ott él bennünk, akár a gondolataink. Más nem létezik számunkra. A szerelem nem szó, hanem egy szavakon túli állapot, amelyet e nyolc betű jelöl.
Guy De Maupassant

• Mi lehet csodálatosabb érzés két lélek számára, mint hogy kötelékük egy életre szól?
George Eliot

• Fogd a kezem!
A szerelmet adom neked,
amely többet ér, mint a pénz...
Nekem adod önmagad?
Velem tartasz az úton?
Együtt maradunk egész életünkön át?
Walt Whitman

Az idézeteket az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Szerelem - Gondolatok és érzések gyűjteménye c. könyvből válogattuk össze. A szerelem az élet egyik legidőtlenebb és legegyetemesebb érzése. Összeköti a lelkeket, megszépíti a mindennapokat, értelmet és célt ad az életnek. Ez a versgyűjtemény segít megtalálni a szavakat, amelyek kifejezik az örömöt, a hálát, a feltétlen szeretetet - mindent, amit a szív mélye rejt. Maradandó érzéseket gyűjt egy csokorba, ideális ajándék szeretteinknek. A könyv borítójának, valamint elő- és hátlapjának papírja ősi és modern technikák vegyítésével készült, környezetbarát anyagból. A különleges könyvet az élénk színek és a dombornyomású oldalak teszik valóban egyedivé.


• Igen, a szerelem dicső! Szebb díj ugyan hol nyerhető?
Gazdag s hatalmas nem leszel, de a nagy hősökhöz közel.
Johann Wolfgang Von Goethe

• A szerelem a világ leghatalmasabb ereje, amely a leginkább emberi.
Mohandas K. Gandhi

• ... hisz ha látlak s bár kis időre, hangot nem tud a nyelvem adni,
megtörvén elakad, s a könnyű tűz egész bőröm befutkossa végig nyomban,
és nem lát a szemem se, zúgván zúg a fülem már.
És veríték önt el, egész valómban reszketek...
Szapphó

• Adj hát csókot ezerszer, és ha adtál,
aztán újra csak ezret, újra százat,
s még, még, újra csak ezret, újra százat...
Catullus

• A szerelemnek könnyednek kell lennie, mint a lélegzetvételnek, lágynak, mint a hóesés - mert csak akkor működik.
Julie Krone

• Mostantól nem áztat eső, mert egymásnak nyújtotok menedéket.
Mostantól nem fáztok, mert egymást melegítitek.
Immáron nem magányos életetek. Nincs több magány.
Két ember vagytok, de egy élet áll előttetek.
Apacs áldás

• A szerelem... érzékeny, törékeny virág,
amelyet sérthet az érintés, de mégis erős,
mert semmi sem tudja megállítani növekedését.
Fern Wheeler

• Szeretjük, ha szeretnek minket, ez az igazság.
William Makepeace Thackeray

Az idézeteket az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent A szív titkai - A szerelem nagykönyve c. könyvből válogattuk össze. Ez a könyv a legszebb szavak gyűjteménye a varázserejű szerelemről. A hatalmas, mindent megszépítő szerelemről, amely mindent megszelidít maga körül. A lüktetően eleven szerelemről, amely olyan, mint a tavaszi kikelet. A titokzatos és legyőzhetetlne szerelemről. A legszebb ajándék annak, akit szeretünk.

Tipp: a könyveket keresd az Alexandra könyvesboltokban!
Don Caló
2008. február 14. 08:54

Szerelmes lakatok
Népszabadság • Sárközy Júlia • 2007. augusztus 12.



Kép: Corrierre Della Sera
Bal- vagy jobboldali-e egy lakat? Ez foglalkoztatja Olaszországot, ahol a szerelmespárok fogadalmai lámpavasakat döntenek le.

Róma az Örök Város, de folyóban és hidakban Budapest messze veri több mint kétezer éves fővárostársát. A Duna nem összehasonlítható a főleg a nyári forróságban kacsaúsztatóvá összezsugorodó Tevere (egykor Tiberis) folyóval, és a római hidak sem veszik fel a versenyt kilométer hosszú budapesti társaikkal. Bár hídban sem a méterek számítanak: a római kori csonka híd egyetlenegy árkádja, ahol az olasz főváros háztartási hulladékán óriásra hízott sirályok szoktak megpihenni, az Angyalvár előtti angyalos híd és a Ponte Milvio turisták millióit vonzza, és a helyiek sem vetik meg őket, főleg a szerelmespárok, akik romantikus díszletként használják ezeket a hidakat a római éjszakában való csókolózáshoz.

A külföldiek számára a másik kettőnél kevésbé ismert Milvio híd északról a második (mondjuk, a budapesti Árpád híd). Szintén ókori eredetű, Kr. e. 207-ben (a második pun háború idején) már ugyanitt állt, csak akkor még fából volt. A hidat emelő Molvia nemzetségről kapta a nevét, a Ponte Milviót mégis a keleti és a nyugati császár, a kereszt jegyében győztes Konstantinusz és a vesztes Maxentius közötti csatáról ismerik a mai rómaiak is, akik azt is tudják, hogy a híd ókori árkádjai egészen addig kötötték össze a Tevere két partját, amíg évszázadokkal később az országegyesítő hős, Garibaldi fel nem robbantotta.

Aki viszont 2007 nyarán lép a Ponte Milvióra, nem a történelmi emlékeket keresi, hanem korunk jeleit: több ezer lakatot a híd lámpavasain. Erről a római hídról az idén már a CNN, a BBC és az Al Dzsazíra is tudósított, a Milvio híd lakatjai még a Wikipédián is külön címszót kaptak.

Állítólag a firenzei tiszti iskola végzős növendékei terjesztették el a hagyományt, hogy diplomaosztás után a kaszárnyai öltözőszekrényük lakatját a Ponte Vecchio hídjára lakatolták rá, így véve örök búcsút a tanulóévektől. A kevésbé katonás Rómában a tradíciót átvették, de a déli temperamentumhoz igazítva: itt a szerelmespárok lakatolják szerelmüket a Ponte Milvio vaslámpáihoz, és örök hűséget fogadva egymásnak a kulcsot a Teverébe hajítják. A szép szokás megtűrt volt - a kizárólag gyalogos- és kerékpárforgalom előtt nyitott Milvio hídon kit zavart volna az a pár apró lakat, amely ráadásul szerelmes sóhajokat őrzött, amíg meg nem jelent az idei tiniregény, az újonnan felfedezett író, Federico Moccia több százezer példányban olvasott szerelmes története, amelyből már kasszasiker film is készült. Az Ho voglia di te (Akarlak) főszereplő szerelmesei ugyanis éppen ezen a római hídon lakatolják le érzéseiket, és ettől kezdve nem volt megállás. Moccia könyve lakatáradatot indított el, annyira, hogy az elmúlt április 13-án a híd lámpái kidőltek a tonnányi vaslakatocska súlya alatt. Ezt megelőzően - még márciusban - lopták a lakatokat: a nappal ide akasztott lakaterdőt éjjel ismeretlen tettesek levágták. Kezdetben a Tevere-parton hullámlemezből hajtogatott bódékban élő hajléktalanokat gyanúsították meg azzal, hogy a vastelepre vitték a fémet, később viszont kiderült, hogy a közeli bérházaknak a lakatoktól esztétikai válságban szenvedő lakói lopóztak éjszakánként a hídra, és tüntették el a szerintük randa lakatfürtöket. Mondani sem kell, hogy teljesen felesleges harcot vívtak: az éjszaka leple alatt lenyesett lakatok másnap többszörösen újranőttek.

Azóta már pró és kontra lakategyesületek jöttek létre a Milvio híd kerületében, de a kérdés a várost, sőt egész Olaszországot érzékenyen érinti: a szerelmesek érzelmeik tiszteletben tartását követelik, a városvédők a műemlékeket; és a vita odáig fajult, hogy az olasz politika is állást foglalt. A fiatal olvasók kedvencét, Mocciát sajátjának kikiáltó baloldal szerint ez is hozzátartozik a városképhez, és ha ez tetszik a mai generációnak, miért ne, a mai ötvenévesek is voltak szerelmesek. Ők Fiat 500-asban szerelmeskedtek, a mai tinédzserek lakatolnak. A kategorikusabb jobboldal szerint Moccia műve mégsem az Isteni Színjáték, és a lakatok súlya el fogja süllyeszteni a római hidat. Egyelőre a kormányon levő baloldal vezet: Moccia már a RAI közszolgálati televízió szombat esti show-műsorának a szerzője.

Róma városának mindenben középutas főpolgármestere lakatügyben is a kompromisszumos megoldást választotta. Az elmúlt héten 24 vasrudat veretett a Milvio hídra: a lámpák helyett ezekre lehet ráerősíteni a szerelmi jelzálogokat. Ezenkívül virtuális lakatlehetőséget is teremtett a szerelmesek számára a www.lucchettipontemilvio.com oldallal. Firenze első embere viszont nem a tolerancia híve: aki a Ponte Vecchión lakatol és rajtakapják, 50 eurós bírságot fizet.

Róma, 2007. augusztus
Don Caló
2008. február 14. 06:49
Ó, az a sok "értelmes" betelefonáló! ;-)
Ki az unokájába, ki a gyerekébe szerelmes. Van aki csak a mellette állónak üzen nagy kerülővel kivagyi-hadd hallják ám módra... ;-) De hallom sokan szerelmesek az egész stábba is... ;-P
"Zigazi" egy (hallgatói) közösség... ;-P
Don Caló
2008. február 14. 06:46
Valentin nap


Hazánkban Bálint napját manapság egyre többen csak Valentin napként emlegetik. Ezen a napon - amelyet még a szerelmesek napjának is neveznek világszerte - megajándékozzák szeretteiket az emberek. Magyarországi népszerüsége alig 15 esztendőre tekint vissza. Természetesen a Valentin napnak is mint minden ilyen jellegű ünnepnek megvannak a követői és az ellenzői is. Írásunkból a Valentin nap eredetétől kezdve a kapcsolódó babonákig sok érdekes információt megtudhat az érdeklődő.

Valentin kultusza a II. századra vezethető vissza, ekkor élt Valentin. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtönőr vak leányának hite erejével adta vissza a látását. Az ifjú 270. év február 14-i kivégzése napján a kedves leánynak küldött üzenete végén ez állt: „A Te Valentinod”. Ez az utolsó üzenet szolgált példaként, és elterjedt az üdvözlet küldés szokása a szerelmesek között.

Egy másik variáció szerint ez a lány teljesen éplátású volt, viszont szerelembe esett Valentinnal. Amikor a férfit vitték a vesztőhelyre, akkor odakiáltott a lánynak, hogy "a Te Valentinod", illetve egy másik változat szerint levélkét dobott a (vakságból felgyógyult) lány felé a fenti szöveggel.

Egy harmadik variáció szerint nincs semmilyen leány, csak annyi történt, hogy - miközben a vesztőhelyre vitték - azt kiáltotta a tömegnek, hogy "Ne felejtsétek Valentint!", és "Szeretlek benneteket!" A szeretet motívuma mindegyik esetben meghatározó erővel van jelen, s ennyiben mintegy előkészíti napjaink megemlékezéssorozatát.

[Júnó istenasszony] Az ünnep egy régi történetre vezethető vissza: a római birodalomban február 15.-ét Júnó istenasszony tiszteletére ünnepelték, és ott is a tavasz hírnökének, a fiatal szerelmesek ünnepének ismerték. Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Lupercalia ünnep helyett egy nappal korábban, február 14.-én Szent Valentinre emlékezzenek. A középkorban más országokba is elterjedt a Valentin-nap, így például az angolok már 1446-ban ünnepelték. A leányok szív alakú lapra írták kedvesük nevét és a fiúk kabátjukra tüzték. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Ebben az idöben egy durva változata is elterjedt ennek a szép hagyománynak: megjelentek karikatúrákat és sértö verseket tartalmazó Valentin-napi kártyák. Szerencsére a köszöntésnek eme, vadabb változata gyorsan feledésbe merűlt. Érdekesség, hogy a legdrágább Valentin-napi ajándékkal egy indiai uralkodó lepte meg kedvesét 1891-ben: a gyémántokkal kirakott elefántcsont készlet ára 520 ezer dollár volt. A Valentin napi ünnep és köszöntés Magyarországon az 1990-ben éledt fel. Napjainkban számos országban a köszöntés nem csak a szerelmesek szokása: a gyermekek megajándékozzák szüleiket, tanáraikat, de az egymást szerető emberek is köszöntik egymást. Valentin nap "jelvénye" a piros szív, ami a virágcsokrokba, de az apró ajándékdobozokba is bekerül.

Valentin virágai:
Ezen a napon ajándékozzák szerte a világon a legtöbb virágot. A legkedveltebb Valentin napi virág a piros vagy bordó rózsa, de más színű rózsát is szívesen adnak ezen a napon az emberek egymásnak. A tavasz közeledtével a hajtatott hagymás virágok is igen népszerűek. Különösen a tálban összeültetett, mécsesekkel díszített hagymás virágok szolgálnak kedves ajándékként. A virágdivatot Hollandiában "csinálják". A Valentin remek alkalom a trendek, a különféle irányzatok bemutatására. Természetesen malomkerék nagyságú csokrokra csak kevés szerelmes férfinak telik. Szerencsére a virágkötők sok ötlettel, kiegészítővel néhány szál élő virágból is gyönyörű csokrokat tudnak varázsolni. Virágok dolgában bátran eltérhetünk a sémáktól, fantáziánknak pedig csak esetleg a pénztárcánk vethet gátat.
Sokan kapunk ezen a napon vágott virágot, amelyek sajnos gyakran igen hamar elhervadnak. Az alábbi hasznos tanácsokat megfogadva tovább gyönyörködhetünk bennük:
- Fontos, hogy minden esteben makulátlanul tiszta edénybe helyezzük a virágokat.
- Közvetlenül a vízbeállítás előtt vissza kell vágni a szárakat. Átlós vágással nagyobb felületen tudják a virágok a vizet felvenni.
- A hideg víz árt a virágoknak, felgyorsítja a hervadást. A vágott virágok leginkább a meleg (40 C° körüli) vizet szeretik.
- Érdemes készen kapható virágtartósítókat használni.
- A virágokat nem szabad gyümölcsöstál, kiváltképpen alma, körte közelébe tenni, mert a gyömölcsök által kibocsátott etiléngáz hervasztja azokat.
- Háromnaponta ki kell mosni a vázát, teljesen le kell cserélni a vizet és újabb adag virágtartósítót kell belekeverni a vízbe.
- A lakás hűvösebb helyiségébe elhelyezett virágok tovább maradnak frissek.
- Ajánlatos színes üvegvázába helyezni a virágokat, mert minél sötétebb az edény, annál kevésbé tudnak a vízben azok a moszatok elszaporodni, amelyek miatt a víz büdös és nyálkás lesz.

Hatása a munkahelyeken:
Az egyik internetes statisztikai oldal megfigyelése szerint, a Valentin napot megelőző hetekben az egyes vállalatoknál arra lehet számítani, hogy az alkalmazottak mind gyakrabban keresik fel az ékszer- és virágboltok, randihelyek honlapjait a munkahelyi gépről. Jóllehet, ez a tény önmagában még nem jelenti az adott vállalat termelékenységének csökkenését. A fent említett weboldal abban is segíti a cégeket, hogy oly módon szabályozhassák alkalmazottaik hozzáférését a különféle árúházi, virág-, képeslap-, ajándékküldő, randi honlapokhoz, hogy az internet böngészése ne vesse vissza a termelékenységet.

Népi babonák:
Bálint napjához (február 14), amit manapság már általában csak Valentin napnak neveznek rengeteg babona kapcsolódik.
Azok a lányok, akik a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Ehhez egy dalocskát kell énekelni és tizenkétszer kell elmenni a templomig.
A szerelmesek ünnepén több taktikát alkalmaztak elődeink azért, hogy megszerezzék és megőrizzék szerelmeiket. Így pl.: olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni ezen ügyeskedést végző lányba.
Akik pedig nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg.
Bálint napi időjóslás: ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés.

Valentin napon nem szabad megsértődni, megharagudni. A régi vagy az aktuális kapcsolat fényét, emlékét ugyanis nem homályosíthatja el egy-egy keményebb szó, egy őszintébb mondat. Még az sem, ha a másik fél "túllép" a szerelmesek napja hagyományain és az illető munkájáról, karrierjéről, esetleg közszerepléséről mond nem éppen hízelgő véleményt.

A Bálint (Valentin) napi szokások azt is lehetővé teszik, hogy plátói szerelem egyik élvezője (szenvedője) küldjön üzenetet a másiknak. Még akkor is, ha valamelyik fél "csak" csodálja, bálványozza szíve választottját, de nem kap viszonzást. A be nem teljesült szerelem, a kielégítetlen vágyakozás is e nap témaköréhez tartozik.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)
Don Caló
2008. február 13. 09:51
eZZa "halas" "berektavas" Kovács Laci vót az? ;-)
Don Caló
2008. február 13. 08:49
Jah, úgy könnyű. Úgy én is blamálhatnám naponta a megfejtéseket...
"Laci Zegről"... A Zegyik iWiW ismije? ;-)
Megnézi a ZÖnök honlapját oszt' pötyög egy eSeMeSset sebtibe... ;-P
Don Caló
2008. február 13. 08:44
"Forrás":
"Károly-híd
Prága Prága egyik jelképévé vált. A barokk korban, fokozatosan helyezték el rajta az egyes szobrokat és szoborcsoportokat, számuk 30. Elsõként a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló került ide. Említésre méltók a híd két végét lezáró gótikus tornyok is. Az elsõ prágai kõhíd építését megelõzõen kikérték az asztrológusok és zsidó kabbala tudósainak a véleményét az építés megkezdésének megfelelõ idõpontját illetõen. A csillagok az Oroszlán jegyét jelölték meg és az 135797531 számsort: 1357 év 9 hónapjának 7. napján 5.31 órakor helyezték le a híd alapkövét."

És akkor Ön átsétált "egyszer nappal, egyszer éjjel" tavaly rajta?
Tudom áN, hogy azér' lett ez elsütve... ;-)
Don Caló
2008. február 13. 06:38
A Femina.hu egy jó választás...
(Ugyanis ott aztán nincsen hsz. lehetőség. ;-) )
Don Caló
2008. február 13. 06:33
"Reggeli téma" 2008.02.13. 06,15-06,35 ó.

A 9 legjobb tipp a jó alvásért
Bármilyen hihetetlen, a stressz levezetésére és az immunrendszer erősítésére az egyik legjobb módszer a nyugodt, pihentető alvás. Csinálj álomkuckót a hálószobádból!
Címkék: egészség, hálószoba, lakberendezés, stressz
Nyomtatás Cikk küldése
Gyakran hallani olyan fennhangú kijelentéseket, miszerint az alváshoz nem kell más, csak ágy, párna meg takaró, hiszen ha valaki álmos, akkor illóolajok, friss levegő és megfelelően beállított hőmérséklet nélkül is tud aludni.



Mindez nem is kétséges, hiszen nem is a tudáson van a hangsúly, hanem az alvás minőségén. Aki ugyanis alszik, de nem pihen közben, annak az alvás vajmi keveset segít! Pedig ahhoz, hogy a szervezet regenerálódni tudjon, hogy az agy képes legyen elrendezni és feldolgozni a mindennapos élményeket, és képes legyen megújulni, nem elég egy jó párna és egy megfelelő méretű takaró! Hogy akkor mégis mire van szükség? Összeszedtük kilenc pontban!
1. tipp: Elektronikai berendezések kifelé!
Az elektromos árammal működő berendezések bizonyítottan káros hatással vannak az emberi szervezetre. Az általuk kibocsátott pozitív ionok túltengése a levegőben betegségeket és allergiát okozhat, ezért igyekezz minden elektromos készüléket a hálószobán kívül helyezni! A televíziónak egyébként is a nappaliban van a helye, a lefekvés előtti tévézés ugyanis csak "felzaklatja" az agyat! Tévézés helyett inkább olvass egy keveset lefekvés előtt, így könnyebben is tudsz majd álomba szenderülni.

Szeretnél többet megtudni az elektroszmogról, valamint arról, hogy hogyan védekezhetsz ellene? Kattints ide!
2. tipp: Ne legyen a háló egyben munkahely is!
A számítógépet nemcsak azért nem érdemes a hálószobában tartani, mert elektromosságából adódóan szintén pozitív ionokkal tölti meg a szobát, hanem mert a munkádat is beviszed vele a hálószobába! Mielőtt dolgozószobává alakítanád az otthon egyik legintimebb helyiségét, mérlegelj: biztosan fontosabb az, hogy még éjszaka is dolgozz, minthogy nappal kipihent legyél? Bizonyára nem, úgyhogy fogd a gépet, és helyezd a hálószobától lehető legtávolabb eső szobába! Ha teheted, magát a dolgozószobát is a lakás távolabbi részében alakítsd ki!


3. tipp: Csak a megfelelő színeket használd!
A színterápia szerint minden árnyalat és szín más és más hatással van az emberre. A hideg árnyalatok nyugodt érzetet keltenek, míg a melegek izzíthatnak, és akár idegessé is tehetnek, ezért ha valóban nyugodtan szeretnél aludni, akkor lehetőleg a hideg árnyalatok közül válassz, amikor a hálószoba színeiről döntesz! A nagyon világos, fényes és hivalkodó színeket viszont kerüld, mert sokkal inkább izgató hatással bírnak, mintsem nyugtatnának.

Több kedvenc színed is van, és egyszerűen képtelen vagy választani? Akkor kattints ide, és ismerd meg a színek jelentését, és azt, hogy melyiket mire használhatod!
4. tipp: Nyugalomban kívül-belül
Ha úgy érzed, a hálószobád mind színeiben, mind berendezésében megfelelő, ám mégis fáradtan ébredsz reggelente, akkor győződj meg róla, hogy nincs-e a közvetlen szomszédságában bármilyen elektromos berendezés! Ha a fala a melletted lakóval szomszédos, akkor bátran csöngess át hozzá, és kérdezz rá, hogy milyen helyiséggel határos a hálód! Az ugyanis még nem jelent semmit, ha te úgy hallod, hogy csönd van éjszaka: elképzelhető, hogy a szomszéd éppen akkor kezd tévézni vagy zenét hallgatni, amikor te már alszol, hiszen a halk, de folytonosan jelenlévő zaj ugyanúgy befolyásolhatja az alvásod minőségét, mint a kiabálás és a fülsiketítő zene!


5. tipp: Minél sötétebb, annál jobb!
A fény szintén megzavarhatja a nyugodt alvást, ezért válassz olyan sötétítőket az ablakokra, amelyek valóban sötétítenek! Habár éjszaka nem süt a nap, az utcai lámpák, az autók vagy a szomszéd lakás fényeit szintén érdemes kizárni a szobából: a legjobb, ha olyan sötétet teremtesz a hálóban éjszakára, amilyet csak tudsz!
Ha valamiért mégis képtelen vagy teljes sötétségben aludni, akkor se hagyd égve egész éjjel a kislámpát, inkább szerezz be egy úgynevezett éjszakai irányfényt: ez az aprócska lámpácska a konnektorba dugva éppen akkora fényt biztosít, hogy mégsem zavarja a hálószobában alvó álmát.
6. tipp: Csöndet a fürdőben is!
Bizonyára te is ébredtél már arra, amikor a párod vagy a családod más tagja az éjszaka közepén lehúzta a WC-t, és forgolódtál még tíz percig, míg a tartály újratöltődött. Ezeknek a zajforrásoknak a legnagyobb hátránya, hogy nemcsak felébresztik az embert, hanem nem is engedik azonnal visszaaludni. Ezért ha teheted, akkor úgy alakítsd ki a lakásodat, hogy a hálószoba és a WC között legyen elegendő távolság, vagy gondoskodj valamiképpen a háló hangszigeteléséről, de a mellékhelyiség csöveinek és víztartályának rendszeres karbantartásáról se feledkezz meg!
7. tipp: Érezd magad biztonságban!
Képtelenség olyan lakásban nyugodtan aludni, ahol lötyög a bejárati ajtó kilincse, a zár könnyen feltörhető, és az ablakok is meglazultak már, hiszen a tulajdonosa minden apró neszre azt hiheti, hogy éppen akkor törnek be az otthonába.



Az ilyen otthonban csak felszínesen lehet aludni, amely hosszútávon igen káros hatással lehet a szervezetre, ezért legalább a biztonsági feltételeken ne spórolj! Ha szükséges, tedd rendbe az ajtókat és az ablakokat, erősítsd meg a zárakat, de akár riasztót is felszereltethetsz. A lényeg, hogy biztonságban érezd magad.

Úgy érzed, egy riasztóberendezés megfelelő biztonságérzetet nyújtana? Mielőtt beszereznél egyet, ismerkedj meg velük! »
8. tipp: Minőségi alváshoz minőségi levegőt!
Ha valóban minőségi alvásra vágysz, akkor a jó levegőről semmiképpen ne feledkezz meg! Azt bizonyára te is tudod, hogy érdemes lefekvés előtt alaposan kiszellőztetni, de azt is tudtad, hogy a hőmérséklet és a páratartalom is kulcsfontosságú? A fűtést semmiképpen ne csavard fel éjszakára, sőt, inkább legyen néhány fokkal hűvösebb, mint amilyen nappal uralkodik a lakásban. A megfelelő páratartalomról párásító vagy párátlanító készülékkel gondoskodhatsz, ám fontos, hogy inkább kissé párásabb legyen a szoba levegője, mintsem teljesen száraz!
+tipp: Rendet, rendet, rendet!
Nem nagy trükk, mégis igen hatásos: tegyél rendet! A káosz és a rendetlenség ugyanis zavaró lehet, ezért lefekvés előtt tegyél mindent a helyére: a koszos ruhákat a szennyesbe vagy a mosógépbe, a tisztákat hajtogasd be a szekrénybe, valamint rendezd el a könyveket és a padlón vagy a kanapén heverő tárgyakat is! Sose feküdj le úgy aludni, hogy közben koszos zoknik hevernek az ágy mellett!
Don Caló
2007. november 30. 09:05
MMR, Lendva, "Forrásvadászat" csupán... (A "Kávészünet" töltelék kishíre volt ez.)
A hír több portálon is szerepel már...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását