2024. május 2. - Zsigmond

Rekord nagyságú adomány

Ez év karácsonyán rendkívüli nagyságrendben adományoz orvosi műszereket a Gyermekrák Alapítvány. A tíz éves évfordulón "csak" karácsonyra összesen 174 millió forint értékben ad át orvostechnikai berendezéseket azon egészségügyi intézményeknek, amelyek kér
2007. november 21. szerda 09:47 - Hírextra
2007. november 22-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekegészségügyi Központja, valamint az Idegsebészeti Osztály veheti át a várva várt új, a XXI. század igényeinek mindenben megfelelő készülékeket: a foszforlemezes kiolvasó, digitalizáló, archiváló röntgenkészüléket és tartozékait, továbbá a nagy felbontóképességű, színes, intraoperatív UH készüléket. A Kórház gazdasági helyzete nem tette lehetővé a nyolcvanmillió forint értékű fejlesztést e két, egymással szoros kapcsolatban álló területen.

Az adományok a legjobb helyre érkeznek, hiszen a jelenleg 358 ággyal működő Gyermekegészségügyi Központ az ország legnagyobb gyermekegészségügyi intézménye, éves szinten 23.000 gyermeket lát el.
A Központon belül kiemelt osztályként működik a Gyermek Onkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály, ahol a leukémiás, illetve nyirokrendszeri daganatos kis betegeket vizsgálják és kezelik, továbbá számos esetben végeznek csontvelő-transzplantációt is. A Gyermeksebészeti Osztály a ritkábban előforduló tumorok kezelésére is felkészült.

A daganatos gyermekek sikeres ellátását segíti elő a Gyermekegészségügyi Központ Gyermekradiológiai Osztályának digitalizálása. Az Osztály a Központ valamennyi beteg gyermekét ellátja, de CT és MR vizsgálatok tekintetében országos jellegű feladatokat is végez. Az új foszforlemezes kiolvasó, digitalizáló, archiváló röntgenkészülék a korábban használt rendszernél lényegesen hatékonyabb, a gyermekeket ért sugárdózist jelentős mértékben csökkenti, míg a hagyományos eljárásnál lényegesen jobb képet produkálva, a képminőséget javítja. Használatával a képek és leletek archiválása biztosított, az elkészült képek továbbítása is egyszerűen megoldható. Segítségével az orvosok könnyen végezhetnek egymással konzultációt. A készülékkel a filmigény-csökkenés révén gazdaságilag jelentős megtakarítás érhető el, továbbá a környezetveszélyes előhívó, fixáló vegyszerek mellőzhetők, így a környezetvédő hatása sem elhanyagolható.

A gyermek tumoros betegek ellátásának egyik legnehezebb feladatát oldja meg a Kórháznak nyújtott másik adomány: az Idegsebészeti Osztály által kért neurológiai intraoperatív UH készülék.
Az új készülék az egész műtét folyamán valós idejű képet ad az orvosnak, ezzel elősegíti a daganateltávolítás teljességének ellenőrzését, így rendkívül sok szövődménytől, műtéti idegrendszeri károsodástól kíméli meg a betegeket, mind az agy, mind a gerincvelő vonatkozásában.

A csúcstechnológiát képviselő, Magyarországon egyedülálló felszereltségű készülékeket a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásokból összegyűlt pénzből tudta megvásárolni.
Kiadó: Gyermekrák Alapítvány
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását