2024. május 7. - Gizella

30 év az exelnöknek

A perui legfelsőbb bíróság hétfőn december 10-re halasztotta Alberto Fujimori egykori perui elnök elleni per kezdetét. Az emberi jogok megsértésével vádolt Fujimori harminc éves börtönbüntetésre számíthat. Ezen kívül még korrupcióval és hatalommal való vi
2007. november 20. kedd 09:24 - Hírextra
A bíróság azért halasztotta el a tárgyalás kezdetét, hogy Fujimori ügyvédjei rendesen fel tudjanak készülni a politikus védelmére. A november 26-ra kiírt tárgyalás elhalasztást a volt elnök védői kérvényezték. A bonyolult jogi csata több hónapig, akár évekig is elhúzódhat. Az ügyészség harminc éves börtönbüntetést, és 33 millió dolláros kártérítést kér az egykori elnök ellen.

Fujimorit az emberi jogok megsértésével vádolják 25 ember halálában játszott szerepe miatt, akikkel halálosztagok végeztek 1991-ben és 1992-ben. Ezen kívül újságírók és üzletemberek illegális fogvatartása miatt is felelnie kell, valamint korrupciós vádakat is megfogalmaztak ellene.

Alberto Fujimori hivatali ideje alatt számtalan súlyos jogsértés történt a dél-amerikai országban. A perui hadsereg által elkövetett mészárlások és korrupciós ügyek miatt megvádolt elnök két évig próbálta megakadályozni a kiadatását.

Fujimori 1990-től 2000-ig volt Peru államfője, aztán elmenekült hazájából, majd végül - hét évnyi száműzetés után - Chile szeptember végén kiadta Perunak a volt elnököt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását