2024. április 29. - Péter

Perelhető lesz a kártyaadósság

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) nem tartalmazza majd azt a tilalmat, amely szerint játékon vagy fogadáson nyert összeg megfizetését nem lehet bírósági úton kikényszeríteni, így a jövőben a kártyanyeremény is peresíthetővé válik - írta a csütörtöki Népsz
2007. november 15. csütörtök 09:08 - Hírextra
Az új Ptk. ezerháromszáz paragrafusból áll majd, így a könnyebb áttekinthetőség miatt a törvény tartalomjegyzékkel kezdődik, és minden paragrafust címmel is jelölnek - olvasható a cikkben.
A lapnak nyilatkozva Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára elmondta: a tervezet egyik fő célja az indokolatlan korlátozások megszüntetése, a másik pedig a kiszolgáltatott helyzetben levők fokozott védelme.

Az új Ptk-ról a parlament a jövő tavaszi ülésszakon folytatná le az általános vitát, a részletes vitára pedig ősszel kerülne sor. A kódex 2010 januárjában lépne hatályba.

A lap információi szerint az új Ptk. szerint a jövőben körültekintőbben járnak majd el, amikor cselekvőképességről döntenek. Bevezetnék az előzetes jognyilatkozatot: ezzel azok élhetnének, akik tartanak tőle, vagy számítanak rá, hogy belátási képességük előbb vagy utóbb romlani fog. A nyilatkozatban az érintettek megnevezhetnék, hogy kit kívánnak gondnokukként.

Bevezetnék a sérelemdíjat. A bíróság ma mérlegeli, hogy például a jó hírnév megsértése okozott-e valamiféle - ha nem is vagyoni - kárt, és ha igen, annak megtérítésére kötelez. Az új Ptk. szerint azonban ilyen kárt nem kellene bizonyítani. A sérelemdíj mértékét az ügy súlya, illetve következményei alapján állapítanák meg.

Az új Ptk. családjogi része az élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonló együttéléssé emeli. Az élettárs a kapcsolat megszakadása után igényt tarthatna a közös lakás és a vagyon őt illető részére, tartásdíjat is követelhetne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását