2024. május 5. - Györgyi

A megemlékezések összefoglalója

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulójára emlékező gyásznapon országszerte megemlékezéseket tartottak vasárnap. Sólyom László köztársasági elnök reggel a Rákoskeresztúri Új köztemetőbe látogatott, ahol először a központi emlékmű
2007. november 4. vasárnap 21:14 - Hírextra

Az államfő koszorút helyezett el a forradalom vezető személyiségeinek sírjánál, a 298-as parcellánál a hazáért vértanúhalált halt holtakra, valamint az ismeretlen helyen nyugvókra emlékezett, végül a 301-es parcellánál, a kommunista diktatúra és az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás vértanúinak névsora előtt tisztelgett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként járt a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában vasárnap reggel - tájékoztatta Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-t.
A gyásznapon a kormányfő nyolc sírnál járt és virágot vitt. Ugyancsak magánemberként helyezte el a kegyelet virágait a 301-es parcellában vasárnap Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője és Hiller István, a párt alelnöke - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Emlékezés és Gyász napja címmel állami rendezvényt tartottak a Hősök terén. Az öt közjogi méltóság közösen koszorúzott. Az évfordulót lezáró ünnepséget tüntetők próbálták megzavarni, az Andrássy út két oldalán, a Hősök terével szemben mintegy hetven ember gyűlt össze, közülük többen a miniszterelnököt gyalázó rigmusokat skandáltak.

A Honvédelmi Minisztérium a soroksári Jutadombon található katonai emlékműnél tartott koszorúzást, amelyen részt vett Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese a helyszínen elmondta, hogy a Jutadomb azon kevesek közé tartozott, ahol a magyarok sikerrel szálltak szembe a szovjetekkel 1956. november 4-én.

Koszorúzást és csendes megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom áldozatai tiszteletére a Kerepesi úti temetőben is. Az 1956-os hősi halottak és áldozatok emlékhelyénél az ,56-os Kegyeleti Bizottság és a hozzátartozók helyezték el koszorúikat.

A Parlamentben átadták a Mindszenty emlékérmet, amelyet idén Kozma Imre atya, irgalmas rendi szerzetes, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, valamint Tunyogi Csapó Gábor 1956-ban Németországba emigrált író vehetett át.

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő is felszólalt A megtorlás napja - a megtorlás éve: 2007 elnevezésű rendezvényen, a Kossuth téren, ahol azt mondta, valódi rendszerváltásra van szükség azért, hogy minden magyar állampolgár egyenlő jogokkal élhessen egy népuralmi, népképviseleti rendszerben.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a kalocsai női börtön falán található emléktáblánál koszorúzott és mondott beszédet. "Nem csak az orosz tankok kellettek ahhoz, hogy 56-os forradalmunkat vérbe lehessen fojtani, kellett hozzá egy politikai pribék is: Kádár János" - mondta a pártelnök, emlékeztetve Kádár János szolnoki beszédére, amikor büntetlenséget ígért a forradalomban résztvevőknek, de "hazudott, s rövid időn belül elárult egy népet".

Debrecenben az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottainak emlékére négy helyen tartottak koszorúzást a gyásznapon.

A Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola falán előbb Iván Kovács László emléktábláját koszorúzták meg, majd a Köztemetőben lévő kopjafánál tartottak megemlékezést, a megemlékezés-sorozat a Honvédtemető Panteonjában folytatódott, ezt követően a Kossuth laktanyában a mártír katonák emléktáblájának megkoszorúzásával fejeződött be.

Az 1956-os kaposvári sortűz három áldozatának tiszteletére tartott gyertyafényes megemlékezésen mintegy félszázan vettek részt a somogyi megyeszékhelyen.
A résztvevők előtt Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke és Lévai József György, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Somogy megyei szervezetének elnöke mondott beszédet, majd koszorúkat helyeztek el a kopjafánál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását