2024. május 2. - Zsigmond

125 éves filharmonikusok

Újabb 125 évre terveznek a Berlini Filharmonikusok Sir Simon Rattle főzeneigazgató és karmester szerint. A világ egyik leghíresebb zenekarának vezetője abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a Berlini Filharmonikusok vasárnap ünnepelték megalakulásuk 125.
2007. november 4. vasárnap 17:07 - Hírextra

A brit dirigens - aki 2002 óta az együttes zeneigazgatója - "születésnapi" nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedekben sikert sikerre halmozó zenekar történelmi változás előtt áll, még akkor is, ha az egyik korábbi előd, Herbert von Karajan szelleme "még mindig erősen érezhető." Sir Simon Rattle szerint az elsődleges cél az, hogy a jövőben még inkább nyissanak a közönség felé.
A XX. század egyik legkiválóbb, salzburgi születésű karmestere, Herbert von Karajan 1955 és 1989 között állt a filharmonikusok élén, őt pedig 1989-ben a világ az olasz Claudio Abbado váltotta fel, aki több mint tizenkét éven keresztül "dirigálta" a zenekart.

Természetesen a brit karmester nem kívánt ünneprontó lenni, s nem akarta nagyhírű elődei érdemeit sem kisebbíteni. Csupán arra utalt, hogy a megváltozott helyzetben megváltozott követelményeknek kell eleget tenni, s még inkább a közönség igényeit kell kielégíteni.

Az 52 éves Sir Simon Rattle 2002-ben azzal a törekvéssel vállalta el Abado utódlását, hogy a zenekart "fitté tegye a XXI. századra". Egy olyan zenekar, mint a Berlini Filharmonikusok, nem élhet a múltból, hanem előre kell tekintenie" - jelentette ki a brit karmester, utalva arra is, hogy a zenekar jelentősen megfiatalodott, a legtöbben közülük nem is játszottak Karajan irányítása alatt.

Sir Simon Rattle nem vonta kétségbe, hogy a Berlini Filharmonikusok az elmúlt években valóban óriási művészi teljesítményt nyújtottak. Ugyanakkor annak a nézetének adott hangot, hogy a jövőben "bizonyos területekre" kell összpontosítani, s ennek kapcsán elsősorban Wagnert említette.

A határozottságáról ismert brit karmester a zenekarhoz fűződő viszonyával kapcsolatban elismerte, hogy a "mézeshetek" immár véget értek. "Magam is tudtam, hogy nem könnyű emberekről van szó, s a zenekar tagjai is tudták, hogy én sem vagyok az" - hangoztatta. "De öt év után sokkal jobban ismerjük egymást, valamennyien tudjuk, hogy csakis együttesen szárnyalhatunk, s ez a legfontosabb" - jelentette ki a dirigens, aki nem rejtette véka alá, hogy 2012-ben lejáró szerződését már most szívesen meghosszabbítaná. "Ez azonban a zenekartól függ" - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását