2024. május 4. - Mónika, Flórián

Munkahelye a temető

Gyászhuszár. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint "temetkezési vállalatnak ravatalozó és koporsót vivő, egyenruhás alkalmazottja." Átvitt értelemben a mindig búbánatos, a rossz hírt mindig elsőnek közlő embert is e jelzővel illetik.
2007. október 24. szerda 09:36 - Hírextra

Mi tagadás, akire ez a szó illik, azt többnyire kerülik az ismeretlenek. Pedig csak egy foglalkozásról van szó, s olyan munkáról, amit - sajnos - valakinek el kell végeznie. Persze, azt nem állíthatjuk, hogy örömmel, hiszen az emberi lét végső állomása a munkahelye, ahol a gyász, a bánat és szomorúság, legföljebb a csöndes megnyugvás uralja a hangulatot. Talán ezért is tapasztaljuk, hogy a temetőben dolgozó alkalmazottak diszkrét, szinte szemérmes emberek. Nem szívesen beszélnek foglalkozásukról, legszívesebben még a nevüket is inkognitóban tartanák.

M. Károly, a Farkasréti temető halottasházának csoportvezetője úgyszintén ragaszkodik az anonimitáshoz.

- Megérthetik, az emberek tele vannak előítéletekkel, amikor megtudják, hogy hol dolgozom, érezhetően viszolyognak tőlem. Régi barátaim, ismerőseim elfordultak tőlem, restellik, hogy valaha is kapcsolatban álltak velem - magyarázza tartózkodó magatartását. - Amikor még udvaroltam, a lányok szóba sem akartak velem állni, amikor elárultam nekik, hogy valójában gyászhuszár vagyok. A körzeti orvosom is megkérdezte, hogy tudok ilyen munkahelyen évtizedek óta dolgozni. Mondtam neki, doktor úr, akiket maguk eltesznek láb alól, azoknak a temetésénél segédkezem. Feleségemet viszont épp a temetőben ismertem meg, neki is ez volt munkahelye.

M. Károlyéknál családi hagyomány a temetői munka.

- Itt dolgozott a nagyapám, sőt az édesanyám is, de a lányunk is követte a családi tradíciót. Amikor szinte gyerekfejjel idekerültem, még lovas hintón szállították a sírhelyhez az elhunytakat. Sokkal elegánsabb, kegyeletteljesebb volt, mint a mostani motorizált eljárás. Örök nosztalgiám maradt a régi gyászhuszár egyenruha után is, a fekete zsinóros öltözet nagyon méltóságteljes volt. Sajnos, már több mint negyven éve, hogy megszüntették ezt a viseletet.

- Nagyjából ennyi ideje annak is, hogy ez a munkája. Nyilvántartja, hány temetésen vett részt?

- Úgy számítom, legalább kétszázezer ember búcsúztatásánál asszisztáltam.

Bár morbid a kérdés, mégis fel kell tenni, hiszen ideillő:

- Számít arra, hogy a vállalat egyszer saját halottjának fogja tekinteni?

- Biztos vagyok benne! Aki annyi évtizedet lehúzott a cégnél, mint én, azt megilleti ez a kegy.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását